Direktlänk till inlägg 30 oktober 2019

Äntligen framme!

Av Amisa - 30 oktober 2019 17:48

Imorse tänkte jag ha sovmorgon, men det går ju inte så bra när man är van att gå upp tidigt varje dag. Så jag vaknade ca 5:30, men låg kvar tills klockan var nästan 7. Sedan var jag bara tvungen att gå upp och ge mig iväg, för det kröp i hela kroppen på mig.

När jag gick ut höll jag nästan på att snubbla över en kärvänlig katt. Den hade tydligen hört att jag var på väg ut och satt och passade mig i dörren. När jag skulle knyta mina kängor lekte den med mina skosnören och när jag började gå gick den i zick-zack mellan mina ben.

Det regnade rejält den här förmiddagen, då jag straxt före lunch kom fram till Santiago de Compostela. På torget framför katedralen sprang jag på flera av personerna som jag åt middag med för två dagar sedan i Boente. Dels ett franskt par, ett amerikanskt par, en ung tysk tjej och några sydkoreanska ungdomar som jag mött rätt ofta under den senaste tiden.

Tyvärr är det så att katedralen håller på att renoveras invändigt så pilgrimsmässorna hålls tillfälligt i andra kyrkor. Dom traditioner som jag förknippar med Caminon blir därför inte riktigt vad jag väntade mig, men det har jag haft klart för mig i flera veckor. Vad jag ursprungligen förväntade mig är då man svingar det enorma rökelsekaret fram och tillbaka i kyrkan och att gå runt altaret och kyssa en av lärjungen Jakobs symboler, men nu blir det inte riktigt så.

Här jag i regnet framför katedralen. Dom andra pekade ut riktningen till pilgrimskontoret åt mig, så jag slapp att irra runt och leta.

Jag trodde det skulle vara lång kö där när alla pilgrimer vill ha ut sin compostela, dvs sitt pilgrimscertifikat men det var nästan ingen kö alls.

Även där sprang jag på folk jag känner som Camino-generalen och hennes två vänninor. Dom kallar henne skämtsamt så för hon är den som tar alla beslut om var dom ska bo, äta och vilka vägar dom ska ta då det finns alternativ. Hennes två vänninor verkar mest tycka att det är bekvämt att slippa ha några egna åsikter och följer lydigt med. Själv skulle jag snabbt få krupp av att vara tillsammans med någon som aldrig vågar överlåta kontrollen till någon annan. Kanske för att jag själv tycker om att ha kontroll?

Efter att ha suttit och hängt på en restaurang i en timme, för att spendera tid fram tills jag kunde checka in på mitt pensionat, så gick jag återigen en sväng upp till katedralen. Där sprang jag på den här kvinnan från mellanvästern i USA. Henne har jag sett till och från under halva min vandring. Kul att även kunna vara här tillsammans!

Pilgrimer väntar och umgås med andra pilgrimer på torget. En del yngre personer springer in på torget, hoppar framför kameran och slänger upp ryggsäcken så den gör en saltomortal i luften och alla lyckönskan varandra.

Jag träffar en tysk kvinna som gått Camino Portuguese, från Porto. Hon sa att nu måste hon hem och förändra livet och att det känns lite läskigare och svårare när man kommer hem igen. Men på försommaren sa hon upp sig från jobbet så nu är det dags att starta ett nytt kapitel i livet. Hon vill ha mer inflytande och kontroll över sitt arbetsliv och ska börja jobba som egenföretagare med massage och språkkurser. Hon är 55 år och jag berättade att jag gjorde detsamma i den åldern. Kanske är det en bra ålder att göra förändringar? Numerologiskt är 55 = 10 = 1. 10 står för att avsluta saker i sitt liv och 1 står för att starta något nytt. Dessutom så är man i en ålder då man inser att ens liv är ändligt och då känns det logiskt att man tänker efter vad man vill göra med den tid som återstår.

Ikväll ska jag nog gå på en pilgrimsmässa och sedan är det nog dags att fundera på vad jag ska göra imorgon. Bussen till Finisterre eller påbörja resan hem?


#elcamino #vandring

 
 
Ingen bild

Jenny

30 oktober 2019 22:54

Först och främst: ett stort grattis till dej 🥳
du är grym som gjort denna resa 🤩 oavsett vad nästa steg blir så är detta äventyr nåt som du kommer bära med dej resten av livet ❤ ditt bloggande har dessutom varit inspirerande, så du får gärna fråga mig om du vill vandra i framtiden så kan jag gärna hänga på 😊 on a sidenote: den där busiga katten ville nog att du skulle stanna och leka med med den, därför den försökte uppehålla dej 😂 hade det vart jag hade jag fastnat där ett tag 😅 megakramar!!!!

Amisa

31 oktober 2019 13:23

Kanske du någon gång i en inte alltför avlägsen framtid vill följa med och vandra ca 2 veckor från trakten av Le Puye? Du gillar ju Frankrike...
Med tanke på mitt problem med handen så ska jag nog i framtiden begränsa mig till kortare vandringar.

 
Ingen bild

Jenny

31 oktober 2019 19:12

Jamen det låter trevligt! Har också lite problem med min arm när jag sover. Försöker ligga på rygg och mindre på sidan.

 
Ingen bild

Kevin M.

7 november 2019 00:14

Grattis!

Bra jobbat!

En pilgrimsfärd kan ofta vara katapulten till något större och djupare, och jag hoppas att det blir även så i ditt fall.

Amisa

7 november 2019 02:45

Tack! Det går alltid att gräva djupare, lära sig mer om sig själv och bli mer medveten om vad man gör och varför och ändra beteenden som inte längre leder framåt i livet.

 
Ingen bild

Kevin M.

7 november 2019 15:50

Jag bör för övrigt passa på och rekommendera Paris-Chartes pilgrimsfärden som sker varje år runt Pingst.

Det är ungefär 73 kilomenter på 3 dagar där du har sällskap av över 10,000 pilgrimer.Den avslutas med en Högmässa i Chartes.

Amisa

7 november 2019 21:41

Tack för tipset, det får jag kolla upp!
Jag har mött många fransmän som börjat sin vandring i Le Puy-en-Velay och som säger att det är väldigt vackert där. Det skulle också kunna vara en framtida vandring (Le Puy till Saint Jean).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8
9
10 11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards