Alla inlägg under november 2019

Av Amisa - 16 november 2019 10:00

Här följer lite vackra dikter om själens utveckling:
  


"Det finns inte något problem
som inte medför en gåva till Dig.


Du söker problem
för att Du behöver deras gåvor."


Richard Bach



 


”PLÅGSAM PROCESS

På allt smalare vägar skall du nötas.
I allt trängre portar skall du slipas.
Tills du glider som en fin skimrande tråd
genom den stora enkelhetens nålsöga.


Din kropp är knutig och dubbel av lögn och förställning.
Processen är plågsam på många sätt
och du är föremål
för mycken omild behandling.


Men håller bara garnet
tills du skälver lätt och smal
i den stora enkelhetens nålsöga:
på andra sidan ligger en ny värld
och det nakna ljusets oförvägna äventyr.”


Olle Svensson


 


”Det vi fruktar mest
är inte att vara otillräckliga.
Vår djupaste rädsla
är att vi har omätliga krafter.


Det är vårt ljus, inte vårt mörker
som skrämmer oss mest.
Vi frågar oss - Skulle jag
vara lysande, fantastisk,
begåvad och förbluffande?

Egentligen
hur kan vi undgå att vara det?


Du är ett barn av Gud.
Världen är inte hjälpt
av din småbarnslek.

Det ligger inget stort
i att krympa
så att andra människor i din närhet
skulle slippa känna sig osäkra.


Vi föddes att förverkliga
Guds härlighet inom oss.
Den finns inte bara i några av oss:
Den finns i alla.

Och när vi låter
vårt eget ljus skina
ger vi omedvetet andra tillåtelse
att göra detsamma.


När vi har gjort oss fria
från vår egen rädsla,
gör vår närvaro
andra automatiskt fria.”


Marianne Williamsson


 

Av Amisa - 15 november 2019 22:04

Innan jag blev troende hade jag ett problem med att få ihop religiösa förklaringar med naturvetenskap. Sedan mötte jag "Den Högre Makten" i ett verkligt möte och sedan dess har det inte funnits något tvivel för mig om att det finns en högre makt, men fortfarande var jag väldigt skeptisk till bibliska berättelser.


Jag tror att man måste ta en del bibliska berättelser med en stor nypa salt och förstå att de är skapade för flera tusen år sedan och ofta innehåller metaforer som dåtidens människor enkelt skulle kunna förstå sig på. Idag har vi jättesvårt att förstå orden i bibeln och behöver extra böcker som kan förklara vad orden, begreppen, de olika folkslagen och metaforerna egentligen innebär i sammanhanget. Jag tänker att bibeln mest är intressant ur en religionshistorisk synvinkel och att det kanske skulle vara bra med nyutgåvor med mer moderna förklaringsmodeller? Det finns också saker vi förstår väldigt lätt t ex att Jesus tog hand om pestsmittade eller människor som hade begått något brott mot andra och som andra tog avstånd ifrån. Det säger mycket om hans människosyn, att han offrade sig för andra och att han trodde på att alla människor har en fri vilja att kunna förändra sina beteenden till det bättre.


Jag är också en flitig P1-lyssnare och där finns både vetenskapsprogram och religösa program. För några år sedan hörde jag om hur vetenskap kan förklara hur Röda Havet kunde dela sig för israelerna, när de var förföljda av Farao och hans armé. Ni kan läsa mer om det här:


Berättelsen i bibeln om hur Röda Havet delade sig är teoretisk möjlig


I våras hörde jag så denna berättelse, som ur ett vetenskapligt perspektiv berättar om hur livet uppkom på jorden.  Det liknas vid en Romeo och Julia-historia som fullständigt osannolikt skulle kunna hända:


En omfamning som skapade vår värld


 


När jag hörde det programmet var det som om poletten trillade ner och jag fattade något jag aldrig insett förut:


Det är INTE VAD SOM HÄNDER som är miraklet, det är ATT DET HÄNDER PRECIS VID RÄTT TIDPUNKT!!!


Det som händer har ofta en fullständigt naturlig vetenskaplig förklaring (men ofta en ovanlig händelse), miraklet är att det inträffar exakt då det har en avgörande effekt på något annat. Det är därför det aldrig går att bevisa att "Den Högre Makten" är inblandad, det skulle ju lika gärna kunna vara slumpen. I så fall är Bibeln full av slumpmässiga händelser som fick en avgörande betydelse i historien och för mig är det omöjligt att inte tänka på det som något annat än ett MIRAKEL!





Av Amisa - 13 november 2019 23:45

Idag har du lämnat detta jordeliv, det känns konstigt och tomt. Samtidigt är jag glad att slutet kom fort, för jag vet att det är det du själv hade önskat och du fick vara ganska frisk in i det sista. Jag är tacksam för att vi lyckades ändra vår gemensamma historia under de sista åren, så att vi numera har fina minnen av varandra och att jag känner saknad när jag tänker på dig!


När jag var på pilgrimsvandringen ringde du lite då och då, för att kolla hur jag mådde och för att tala om att du saknade mig. Ofta är det lättare att uttrycka känslor med handling än med ord och det var ditt sätt att säga "Jag älskar dig!".



 


Gå i frid och glöm aldrig att jag älskar dig också. Det är något som också jag borde säga oftare....

Jag vet att du inte längre finns i mitt fysiska liv, men kom gärna och hälsa på mig i mina drömmar och i min meditation! Viska gärna goda råd i mitt öra, jag lovar att lyssna.


När det nån gång i framtiden blir dags också för mig att vandra vidare kanske vi ses igen i Nangilima? Du kan väl vänta på mig där i en eka och dra upp lite gäddor medan du väntar?


Tack för att jag har fått ha dig till låns i mitt liv!


Av Amisa - 12 november 2019 08:00

Jag hittade ytterligare en intressant genett-video. Jag är helt fashinerad av det här djuret!

Hur kan jag ha levt i över 50 år innan jag ens kände till dess existens?


https://www.youtube.com/watch?v=srTZUusILBc


#elcamino #vandring #genett


Av Amisa - 12 november 2019 06:30

Min pappa frågade mig om hur mycket jag tror att jag minskade mitt CO2-utsläpp med genom att ta bussen hem från Santiago de Compostela istället för att flyga.


Nu är det inte helt enkelt att ta reda på det. Det finns en massa olika beräkningsverktyg på Internet, men man får ut lite olika siffror beroende på vilken man väljer. Många gånger redovisas inte heller hur mycket utsläpp det blir av en buss, eftersom längre resor sällan görs med buss.


 


https://www.klimatsmartsemester.se/

kan jag få fram en siffra även för buss om jag söker på sträckan Bilbao - Norrköping.

Det är ett verktyg framtaget av Chalmers och Göteborgs Universitet, så det bör vara rimligt tillförlitligt.

Enligt dom ger flyget på samma sträcka ca 4 gånger så stort CO2-utsläpp som buss eller tågalternativet och dom verkar anse att buss och tåg har ungefär samma miljöpåverkan.


Sveriges Radio har också gjort ett program om detta för några månader sedan:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1304492


Av Amisa - 11 november 2019 13:35

Idag när jag öppnade mina mejl så upptäckte jag att jag fått en massa mejl från företag som har specialerbjudanden eftersom de anser att det är Singles Day idag. Jag har aldrig hört talas om detta förut, men tydligen är det något som startat i Kina och är tänkt som att singlar ska känna sig stolta över sig själva för att dom är just singlar. Jag vet inte om det är något att fira men som alla dessa "specialdagar" så är det nog mest så att de kommersiella aktörerna vill att vi ska spendera lite extra pengar på deras produkter och som bekant så är ju shopping ett vanligt sätt att försöka täppa igen ett tomrum i oss, då det saknas något mer meningsfullt. Vi kan ju alltid tycka lite synd om oss själva och tröstshoppa lite?


Jag känner mig besviken att de försöker lägga beslag på just den här dagen, för jag är spiritualist och för oss spiritualister är just detta datum speciellt och har en helt annan innebörd.


 


Vi kallar den här dagen för "the 11 11 Portal" eller "the 11 11 Gateway" och för oss handlar det om "Oneness". Oneness handlar inte alls om att vara singel, tvärtom handlar det om att vi alla är ett, en del av ett större sammanhang, en del av en större kraft, att vi alla behöver varandra och är och skapar varandras omvärld. Om vi gör saker tillsammans istället för att motarbeta varandra och bara tänka på vårt egenintresse kan vi riva murar, lösa orättvisor, samhälls- och miljöproblem. Ja tillsammans kan vi uträtta underverk!


Eller så kan vi välja att tycka lite synd om oss själva och döva vår ångest genom att shoppa lite....

VILKET VÄLJER DU???

Av Amisa - 11 november 2019 01:26

När jag var ute och vandrade i mörkret tidigt en morgon, straxt efter byn Hontanas som ligger mellan Burgos och León, såg jag ett kattliknande djur som var mitt uppe i att jaga en mus. Det var lite större än en vanlig katt, hade en päls med en ljus och en mörk färg med tydliga kontraster, en rejäl svans och runda ögon som i pannlampans sken lyste alldeles gröna. Djuret klättrade också väldigt bra, för när den upptäckte mig flydde den ner i en brant stenkant och låg där och stirrade upp på mig med sina intensivt gröna ögon. Jag tror inte att det var en lokatt för dom är väldigt ovanliga (finns bara ca 150-200 i hela Spanien), dom har inte heller så tydlig kontrast i pälsen och bara en stump till svans.


Jag misstänker istället att det var en vanlig genett (genetta genetta) av släktet sibetdjur. Dom är kattliknande, men är inte ett kattdjur och dom är ganska vanliga på Iberiska Halvön. Jag har aldrig sett detta djur förut annat än på foton, men när jag ser den här videon blir jag ännu mer övertygad om att det var en genett jag såg:




Glömde bort att YouTubelänken inte syns för er som läser bloggen på mobil. Här kommer länken:

https://www.youtube.com/watch?v=W_bj3UR514Y


Mer info om detta spännande djur finns också på Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vanlig_genett


#elcamino #vandring #genett


Av Amisa - 11 november 2019 00:54

Ibland går vi och tänker alltför mycket på det vi skulle vilja göra. Det är klart att vi inte ska slänga oss huvudstupa in i något utan att alls tänka efter om det är en bra idé eller inte, men vissa personer funderar liksom jag alltför mycket och kommer ibland aldrig till skott med det vi vill göra.


Tänker man för mycket så finns en risk att man till slut överdriver eventuella svårigheter och problem och det vi väldigt gärna vill göra framstår som helt omöjligt och ouppnåeligt. Vår hjärna kanske t o m skapar problem som egentligen inte alls finns i verkligheten. Därför har jag lite uppmuntrande meddelanden till mig själv här hemma, som en påminnelse.


 


Det här meddelandet har jag haft i många år, för jag tycker det är så bra. Det lyder:

"Move your ass and your mind will follow!"


 


Ibland finns dom största hindren i vårt huvud och inte i verkligheten. Så tänk inte för mycket, bara gör't!



Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28
29
30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards