Alla inlägg under december 2019

Av Amisa - 7 december 2019 17:00

Vår hjärna är bra till mycket, men inte till att bestämma om vi ska älska och bry oss om våra medmänniskor eller inte. Ett äkta band mellan oss är något man bara kan känna med hjärtat, inte med hjärnan. Eller som Blaise Pascal, fransk teolog, filosof, fysiker och matematiker på 1600-talet sa: "Hjärtat har sina skäl som förnuftet inte känner".

 

Det är först när man kan uppleva hur det skulle vara att befinna sig i någon annans situation, som man verkligen förstår den personen:

https://www.youtube.com/watch?v=wk-5AgiIwqw

 

#kärlek #hjärta

Av Amisa - 7 december 2019 08:00

Ibland händer saker som man tror är för bra för att vara sanna, det här är en sådan historia. Kvinnan och hennes man överraskades av ett snöoväder när de vandrade i Pyrennéerna. När dom till slut hittades trodde man att kvinnan var avliden för hon hade haft hjärtstillestånd i över 6 timmar, men plötsligt hoppade hjärtat igång igen.


Jag undrar hur det känns att få tillbaka livsgnistan igen efter en sån händelse?


 


https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hennes-hjarta-stod-still-i-over-6-timmar


#mirakel

Av Amisa - 6 december 2019 18:30

Idag avslöjades vilka som ska vinterprata mellan jul och nyår. Jag blev jätteglad att Stina Wollter var bland dom och ser fram mot hennes nya "radioprat" 26:e december!


Hennes Sommar-prat från tidigare i år var nog det vackraste jag någonsin hört. Det handlade om relationer, glädje, sorg och död och om att få en ny chans att göra om och göra rätt. Hon berättade om traumat när hennes anorexisjuka syster svalt sig till döds och hur hon många år senare lärde känna och utvecklade en väldigt nära relation till en cancersjuk 8-årig flicka som visste att hon snart skulle dö.


Jag tror den historien kan vara till stor hjälp för människor som går igenom en sorgeprocess eller kämpar med en obearbetad sorgeprocess, för det är en väldigt kärleksfull berättelse. Jag tänker att det är märkligt hur Gud hela tiden ger oss möjligheter att möta samma situation gång på gång, tills vi lär oss att hantera situationen på ett bra sätt. Därefter är det ovanligt att vi hamnar i den igen. Lyssna på den om du inte redan hört den!



 

Fotograf: Mikael Olsson


Länk till hennes sommarprat:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319468?programid=2071



#Stina Wollter #sorgeprocess #kärlek

Av Amisa - 6 december 2019 18:15

Inre trygghet handlar om hur vi värderar oss själva. Den innebär en grundläggande självkärlek som medför att vi accepterar våra egna behov, känslor och instinkter, och ser att vi själva liksom andra människor behövs här på jorden. En hög känsla av inre trygghet utgör en stabil grund för psyket att vila på. Då blir vi tillitsfulla och tillfreds med oss själva, vi upplever en inre kraft som bär oss genom livet.


Saknar man den fasta grunden svajar hela bygget och vi svarar med rädsla, avundsjuka, misstänksamhet, girighet, behov av att jämföra oss med andra eller att attackera andra, allt för att stärka vår bräckliga trygghetskänsla. De sätten fungerar inte särskilt bra utan är som att använda en tejpbit på en läckande ballong. Luften kommer ändå snart pysa ut, men det tar kanske lite längre tid.



 


För att förbättra vår känsla av inre trygghet är det bra att lära sig mer om sig själv genom att:

• Fys-träna – jobbar vi med vår kropp mår även själen bättre.
• Våga möta våra rädslor – testa oss själva och rygga inte för utmaningar.
• Vara kritisk- våga se våra egna brister.
• Vara positiv – våga se våra styrkor.
• Inte jämföra oss själv med andra – alla är olika.
• Föra dagbok – skriva ner saker som händer i vårt liv och vad vi gör. Vänta ett tag och sedan kritiskt granska vårt eget agerande.
• Sätta ord på våra känslor – inte vara rädd för känslorna. De är våra känslor, ta dom till oss.

• Visa självmedkänsla - öva upp förmågan till värme, omtanke och förlåtelse gentemot oss själva

• Ge oss själva kroppskontakt - andas lugnt ända ner i magen och lägga en hand på hjärtat och den andra på magen.


#trygghet

Av Amisa - 5 december 2019 17:00

Jag kom på att det var väldigt länge sedan jag drog några orakelkort. Jag har en kortlek som heter Surrender Cards och dom brukar ge mig väldigt bra budskap om vad jag ska jobba med hos mig själv just nu. Jag drog tre kort och fick följande:


Jag ska inte vara alltför otålig, rätt saker kommer ske när det är dags och allt faller på plats.

 



Lita på min magkänsla vad det gäller beslut.

 



Och så bör jag gå ut och röra på mig!

 


Och jag erkänner, det sistnämnda är jag så dålig på den här årstiden. Jag hatar att gå ut när det bara är grått, mörkt, regnigt och halt. Jag borde också flytta någon annanstans för jag saknar verkligen att det inte finns någon skog i närheten på den här sidan av stan. Nästan hela mitt liv har jag haft nära till skogen trots att jag har bott i en storstad, men nu blir promenaden i bostadsområden och med en massa biltrafik i närheten. Jag får inte samma fina upplevelse och goda energi av det. Tipsa mig gärna om trevliga orter med nära till skogen där jag skulle kunna bo istället!




Av Amisa - 5 december 2019 08:00

En del människor tycks tänka att det är en svaghet att visa känslor. Ofta är dessa människor män och jag tror att det synsättet beror på att män ofta själva fått höra under sin uppväxt att dom inte ska fjompa sig med att vara ledsna eller känsliga. Det synsättet är helt fel, för när vi undertrycker en del av våra känslor så kommer dom så småningom att visa sig ändå som kroppsliga besvär eller till och med sjukdomar. Det betyder inte att vi bara ska reagera med känslor på allt som händer. Det måste finnas en bra balans mellan logiska tankar och känslor.


Tarotkorten som visar öppen, ärlig kommunikation och mental styrka.

 


När vi har varit med om känslostarka upplevelser är det sunt att visa känslor och många gånger kräver det också ett stort mod att göra sig så sårbar inför en annan medmänniska. Den medmänniskan behöver vi välja med omsorg, så att denne inte missbrukar vårt förtroende.


#visakänslor

Av Amisa - 4 december 2019 08:00

Det visade sig att korset som jag fick i byn Hontanas under min pilgrimsvandring, tyvärr innehåller nickel. Jag fick ett ilsket rött märke som kliade dag och natt,så jag kunde inte bära det längre. Nu när jag vant mig vid att ha det på mig hela tiden kändes de tomt utan det, men nu har jag köpt det här fina korset istället. Jag får hitta på någon ny användning för mitt pilgrimskors, kanske hänga det på väggen, för det har stort affektionsvärde för mig. Det nya korset är i silver och är täckt av en massa små stenar. Enkelt men stilrent och passar till det mesta!


 

Av Amisa - 3 december 2019 17:00

Vem är egentligen normal? Är det någon som är det? Är vi inte alla unika personer med ganska olika saker vi är bra på, olika egenskaper, intressen och livserfarenheter? Jag tror att många av oss går runt och anstränger oss för att inte visa alltför mycket av vår särart. Sverige är ju rätt mycket "mellanmjölkens land" där det ingår att vi ska vara lite lagom. Vi ska skilja ut oss lite lagom mycket annars kan vi uppfattas som tråkiga, men om vi är alltför olika kan folk tycka att vi är konstiga istället. "Ja, livet är oregerligt, det är inte lätt att vara människa, det är nästan omöjligt", som Strindberg sa.


Människor är ett flockdjur och vi vill så gärna vara ungefär som alla andra och få höra till, så vi anpassar oss och håller oss själva tillbaka. Det budskap jag starkare än något annat uppfattade när jag mötte Gud var att jag ska skina med alla mina unika färger och vara stolt och glad över den jag är och det är vad han vill att vi alla ska göra! Och min upplevelse av det är att sedan jag började visa mig precis som den jag är så har jag mötts av mycket mera kärlek och respekt än tidigare. Det är inte så konstigt, för det är inte så lätt att förstå vem någon verkligen är om dom hela tiden håller igen och aldrig vågar visar sig helt och fullt.


Många gånger har vi också mindre bra egenskaper som vi ser som en svaghet, men om vi slutar upp att se på dom som handikappande så kan vi ofta upptäcka att dom istället kan bli en av våra allra starkaste tillgångar. Det är inte meningen att vi ska tävla och jämföra oss med varandra, det har aldrig varit meningen. Vi kompletterar alla varandra just för att vi är unika. Vi behövs allihop för att det stora världspusslet ska gå ihop! Eller som man anser inom holismen (som är ett filosofiskt betraktelsesätt):

"Helheten är större än summan av delarna".


 


Så nu vill jag bara säga en sak till er:

ÄLSKA ER SJÄLVA SOM DOM FINA, VACKRA MÄNNISKOR NI ÄR

OCH SOL PÅ ER DÄR I DECEMBERMÖRKRET!

SNART GÅR VI MOT LJUSARE TIDER IGEN!


#normal #älskadigsjälv

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards