Alla inlägg under mars 2020

Av Amisa - 9 mars 2020 15:03

Jag blir alltid lika glad när jag hör om mirakel som hänt och idag hörde jag historien om en 10-årig tjej, Razin, som räddat livet på sin mamma.


När Razin kom hem från skolan upptäckte hon att hennes mamma blivit akut sjuk och mamman kollapsade mitt framför henne. Väldigt klokt så ringde hon larmnumret för att kalla dit en ambulans. Hon frågade också om hon skulle göra hjärt- och lungräddning på sin mamma och ja, hon visste hur man gör för hon hade fått lära sig det i skolan en vecka tidigare.



 


Jag frågar mig hur vanligt är det att 10-åringar kan hjärt- och lungräddning och hur sannolikt är det att någon tränat det endast en vecka innan dom behöver använda det och råkar dyka upp precis när hon behövs som mest? Och hur många 10-åringar klarar av att hålla huvudet kallt och ringa efter hjälp när mamma ligger medvetslös brevid? Vilken klok och modig tjej!!


För mig så framstår alla dessa sammanträffanden som ett mirakel och jag tycker vi ska bli bättre på att se och vara tacksamma för alla dessa mirakel som hela tiden inträffar. För mig är detta ett tydligt tecken på den vägledning och gudomliga plan som verkar i allas våra liv, medan någon annan kanske bara ser det som ett resultat av slumpen.


Hur väljer du att se på det?



SVT-inslag:
Tioåriga Razin räddade livet på mamma


#mirakel #gudomligplan

Av Amisa - 8 mars 2020 16:15

Precis som alla prövningar som kommer i vår väg så medför dom inte bara negativa saker utan vanligtvis finns det också goda saker som kommer från det. Så är det även med Corona-viruset. Vi kan t ex se ett minskat flygande, fler företag som har möten via Internet istället för fysiska möten på annan ort, färre varor som skickas runt eftersom det helt enkelt blir brist på vissa varor. Dessutom kan priset på vissa varor tänkas gå upp vilket kan medföra att människor funderar på om dessa inköp verkligen är nödvändiga innan dom handlar. Förhoppningsvis funderar också en och annan över sin mathållning. Hur ser vår livsmedelsproduktion ut? Varför drabbas vi så mycket av influensor som startar i just fågel- och svinbesättningar? Kan det vara så att vår storskaliga ”produktion” av dessa djur, med djur som är trångbodda och som förebyggande massbehandlas med vacciner kanske inte är särskilt lämpliga som föda för oss? Själv valde jag för tre år sedan att bli vegetarian, både för min egen hälsas skull och även för att jag anser att en djurproduktion som behandlar djuren som ”varor” under deras liv istället för dom levande väsen dom är, är djupt oetiskt. Det finns många som tidigare påtalat att dessa förändringar är nödvändiga utan att få så stor respons och effekt som dom hoppats på.


Kan du kolla denna norska dokumentär om grisuppfödning och sedan med gott samvete fortsätta att äta griskött? Själv blev jag så äcklad av den att jag stängde av den efter en kvart!

Dokument utifrån grisarnas hemliga liv




 


Moder Jord och Gud ger oss ofta insikter i hopp om att vi ska lyssna, ta till oss budskapet och förändra vårt beteende, men när vi väljer att inte bry oss så ger dom oss inte längre något val att göra detta frivilligt utan vi blir fösta i rätt riktning vare sig vi vill eller inte. Jag tycker bara att det är sorgligt att vi inte kan göra rätt val utan att tvingas dit på grund av farsoter där mängder av människor måste dö!


#prövningensframsida #sunddjurhållning

Av Amisa - 7 mars 2020 20:30

Jag har frågat mig detsamma!
We only got one world!




Black eyed peas, “Where is the love?”:


https://youtu.be/WpYeekQkAdc


#blackeyedpeas #whereisthelove

Av Amisa - 6 mars 2020 22:46

Dom senaste dagarna har jag kollat på ett tävlingsprogram på TV. När jag först började kolla så trodde jag att det var en komedifilm, ungefär som Jönssonligan, men sedan förstod jag snabbt att det var en TV-serie. I den ska tio ”vanliga människor” begå en stöld på femtio miljoner kronor och det ska sedan utredas av ett gäng fd poliser som ska försöka lösa brottet inom fjorton dagar. Jag vet ännu inte hur det kommer sluta för jag har fortfarande ett avsnitt kvar att kolla på. Läget nu är att sex av dom tio tjuvarna har åkt fast och dom andra fyra är avslöjade, men inte häktade ännu eftersom dom gömmer sig. Det mest intressanta är att dom som blånekar under dom första förhören har gått fria, men i ett senare skede så uppdagas ändå DNA-spår och annat som blir väldigt svårt att bortförklara. Dom som var dåliga på att ljuga valde att ganska snabbt erkänna, även när bevisen inte hade räckt till för en fortsatt häktning. Om jag hade varit i den här situationen hade jag säkert erkänt väldigt snabbt, för jag är oerhört dålig på att ljuga och kan inte ens dra en vit lögn utan att känna mig sjukt obekväm. Något jag undrar över är dom som är oerhört duktiga på att ljuga, det känns som om dom aldrig gjort annat i sitt liv och jag undrar hur dom lärt sig det så bra. Om jag skulle vara gift eller vän med en sådan person, så skulle jag nog undra om annat som hen säger till mig utan att blinka är sant. Jag skulle nog känna en hel del skepsis mot saker den personen påstår, jag föredrar ärliga människor och vill inte behöva fundera på om människor är manipulativa och har baktankar med det dom säger.



 



Den här TV-serien får mig också att tänka på en absurd händelse i mitt liv för ca tretton år sedan. En arbetskamrat till mig kom en dag inte till jobbet och ganska snart fick vi veta att han blivit häktad, oklart för vad. Personen i fråga var en man i 60-årsåldern med skrivbordsjobb, välklädd och verkade välutbildad och inte en person som jag någonsin kunde tänka mig som brottsling. Lite senare fick vi reda på att personen begått brott tidigare och att det denna gång handlade om smuggling av en större mängd narkotika, i tidningarna beskrivet som ett rekordbeslag. Själva historien om hur det hade gått till var helt surrealistisk (nästan som i TV-serien   ). Dom försökte smuggla knarket med hjälp av en gummibåt från Danmark och över till Sverige och poliser på spaning tog dom på bar gärning på stranden. Efter den händelsen vet jag att jag funderade en hel del över hur lite man egentligen vet om människor i sin närhet.


Ibland är det som talespråket säger: ”I dom lugnaste vatten simmar dom fulaste fiskarna”!
Men jag är glad att en del fula fiskar väljer att förändra sina liv till det bättre och vända det gamla livet ryggen.  Jag är övertygad om att det finns hopp för alla att kunna bättra sig om man så önskar!



#miljonstöld #knarksmuggling

Av Amisa - 5 mars 2020 22:02

Nu har även vargen synts till nära inpå knutarna här i länet, här mitt utanför fönstret hos en barnfamilj. Om jag hade småbarn eller husdjur skulle jag nog känna mig orolig om jag hade ett så stort och orädd rovdjur så nära. Antar att man då inte vågar lämna småbarn i sandlådan medan man själv t ex går in för att hämtar något?



 


#varg

Av Amisa - 5 mars 2020 13:10

I många år har jag haft garderobsblommor i mina fönster, men jag har aldrig någonsin sett dom blomma. Därför blev jag rejält förvånad när jag häromdagen fick syn på en tjock ”korv” som uppenbarligen är någon slags blomstängel. Garderobsblomman tycks gilla morgonsolen i mitt köksfönster.



 


Ja, man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt!


#oväntadblomning

Av Amisa - 4 mars 2020 22:16

Har du sett en livs levande lokatt? Det har tyvärr inte jag heller, jag har bara sett dom på bilder, filmer och så inhägnader i djurparker. Men lokatter börjar bli vanligare i glesbebyggda områden även där jag bor. Lite då och då så stöter folk ihop med dom och lyckas filma lite. Bilderna nedan är tagna av en man som satt i ett jakttorn ute i skogen och helt plötsligt upptäckte en lodjursfamilj med en hona med två rätt stora ungar.



Här en av ungarna tror jag.

 


 


Det skulle vara fantastiskt att få se dom i verkliga livet någon gång, dessa fina, ståtliga djur! Synd att dom är så skygga, men det kanske dom måste vara om dom ska få leva ifred och inte bli dödade?



Och här den lite större honan tillsammans med den andra ungen.

 


#lodjur

Av Amisa - 3 mars 2020 23:05

Just nu funderar jag en hel del över min framtid och trots att jag ännu inte kommit till klarhet om vilket val som känns rätt för mig att göra, så försöker jag att inte älta det alltför mycket. Jag försöker att bara ha is i magen och lita på att Gud kommer vägleda mig till att göra det som är rätt val för mig.


Det är faktiskt också precis det som det tredje steget i 12-stegsrörelsen handlar om, just att överlämna sig till den högre makten så att den kan styra mig i rätt riktning. Dom alternativ som jag funderar över är att antingen voluntärarbeta på en intressant plats under hösten eller att söka en diakonutbildning som i så fall börjar i höst.


Just nu försöker jag mest att ägna mig åt sådant som ger mig inspiration och livslust, för jag inbillar mig att frimodighet och glädje kommer leda till klarhet om vad jag verkligen vill. Därför har jag bestämt mig för att åka på Equmeniakyrkans Musikkonferens i Linköping om några veckor och förmodligen även Kallelsedagarna i Bromma i slutet av månaden. På musikkonferensen har jag valt körspåret som innebär att jag kommer delta i en massa sång-workshops hela helgen, sjunga på söndagens gudstjänst och dessutom gå på två seminarier om musik. Kallelsedagarna i Bromma är till för folk som funderar på att gå en teologisk utbildning, den innehåller seminarier om olika utbildningar och man träffar massor med folk som funderar i samma banor.


Jag ser verkligen fram mot den här månaden, det ska bli så himla kul! Dessutom är jag säker på att vilket beslut jag än kommer fram till gällande mina framtidsplaner, så kommer det hända många intressanta och roliga saker längs vägen. Jag kan inte låta bli att tänka på pilgrimsvandringen jag gjorde i höstas och lärdomen att det var på vägen dit som det viktigaste hände, det var inte målet i sig som var viktigast. Jag tror det kan vara likadant den här gången?



Moulin Rouge, ”Come What May” (Vad som än händer):


https://youtu.be/cci5iK7jmXo



#musikkonferens #kallelsedagarna

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards