Direktlänk till inlägg 29 april 2020

Vandringen från Motala till Vadstena

Av Amisa - 29 april 2020 21:22

Idag var det så dags för sista etappen på min Birgittavandring. Rutten går från Motala till pilgrimscentrum i Vadstena.


Det är jättefint väder då jag startar från vandrarhemmet på morgonen.

Jag hittar lite fjädrar. För spiritualister ses det som ett tecken från en ängel, som en blinkning. Här finns flera fjädrar, så jag tror nog snarast att det är någon liten pippi som råkat fått sätta livet till.

På en husknut hittar jag den här skylten. Här verkar vara ett fäste för Liverpool fans?

Sedan går jag till Resecentrum där jag ska möta min kompis som ska slå följe med mig på dagens vandring.

Vi besöker Råssnäs kyrka i centrala Motala. Trots att jag i min ungdom bott ett tag i Motala så har jag aldrig varit inne i den. Det är ljust och fint och taket är ett välvt tak av trä. Det är ovanligt där jag kommer ifrån och kanske beror det på att ryssarna härjade en del på Östkusten under 1600-talet och brände ner byggnader i trä.

Här en fin målning.

Och en orgel.

Och en stentavla som jag tror föreställer Heliga Birgitta. Det finns en massa text runt, men man får inte gå fram dit så jag ser inte vad det står.

Sedan går vi över två broar till södra sidan av Motala.


Här hamnmagasin en där många restauranter och caféer håller till på sommaren.

På avstånd ser vi den nyare bron, som ligger längre ut i viken.

Sedan bär det uppför en rätt hög backe och nedanför har vi fin utsikt över centrala Motala. Kyrkan nedanför är den vi var inne i tidigare.

Efter en halvmil tycker vi att det är dags för en paus. Precis vid ett vägkors där vi ska byta riktning finns en missionskyrka och vi lånar deras trappa till vår picnic.

Här sitter vi bra!

Men det är lite kyligt och blir kallt att sitta stilla, så efteråt värnar kompisen upp sin frusna kropp med lite svanhopp innan vi fortsätter vår vandring.

Lite vårfina buskar som vi passerade.

Och ett vackert hus med massor av snickarglädje.

Nästa paus blir vid Västra Stenby kyrka.

Vi hittar en massa gravar där som ser annorlunda ut jämfört med dom "vanliga". Det är väldigt enkla träkors och många gravar är gamla, ända från början av 1800-talet. Kanske kan det vara medlemmar från missionskyrkan som har sådana gravar?

Här är en av dom äldsta, den är nästan 200 år gammal. Antagligen har väl träkorsen bytts ut då och då, för ett träbord borde väl inte hålla i 200 år?

Lägg märke till hur datumen skrivits! Först dag, sedan årtal och månad.

Sedan vandrar vi vidare tills vi kommer till Hagebyhöga kyrka. Där är en vidunderlig utsikt ut över Vättern och bort till Vadstena som ligger ca 6 km längre bort. Den vackra utsikten glömmer jag fullständigt att fota för det har mulnat på och är så kallt att jag bara vill fortsätta så fort som möjligt. Straxt därefter börjar det faktiskt att snöa, men det håller bara på en liten stund.

Kyrktrappan med en massa text i Hagebyhöga.

Och till slut ser vi äntligen Vadstena med sina speciella landmärken.

Här är vi på väg, men nästan framme.

Det här är Vadstena Folkhögskola.

Och så är vi äntligen framme vid Pilgrimscentrumet i Vadstena och min veckolånga vandring har kommit till sitt slut.

Här är klosterträdgård en som är full av blommande äppelträd.

Jag spelade in lite fågelkvitter, men kan inte lägga upp videor på bloggappen, så jag lägger upp den när jag kommer hem om några dagar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards