Alla inlägg under april 2020

Av Amisa - 10 april 2020 19:56

Här är musikgruppen Crying Day Care Choir som fortsätter göra musik trots att dom befinner sig på olika platser geografiskt i Sverige.



Crying Day Care Choir, “Dancing on my own (Robyn cover)”:


https://youtu.be/_qEkDy3WdQk



Crying Day Care Choir, “Read On - Kinda Live”:


https://youtu.be/U-9kJhuFbrk



#påhittigtmusicerande

Av Amisa - 10 april 2020 11:36

En kompis visade den här videon som han var med och spelade in för ca 4 år sedan. Det är en lite modern tappning av ”Härlig är jorden” och bilderna i videon passar väldigt bra in i situationen vi lever i just nu med prövningar som Corona-pandemin, global uppvärmning och familjestrul i kontrast till dom stunder när livet känns fint och vi är lyckliga.


Min kompis är killen som går över en kyrkogård. Han har tidigare hållit på med amatörteater, men gör det tyvärr inte så ofta numer. Jag har sett honom spela impro och han är väldigt bra på det.



 




Härlig är jorden:

https://youtu.be/x57oDrf47NE

Av Amisa - 9 april 2020 21:51

Nu i påsktiden så är det i år svårt att hitta gudstjänster pga Corona-pandemin. Om man ändå vill försöka förstå händelserna runt Jesus liv och död så finns det en intressant miniserie som man kan kolla på SvtPlay. Där får man följa med några religionshistoriker i deras berättelser om det politiska maktspelet i såväl Jerusalem som Rom, där den yttersta makten låg. Vi får bekanta oss med personer som Jesus, Johannes Döparen, Herodes Antipas, Sejanus, Tibertus och Pontus Pilatus.


SvtPlay:

Jesus-sista-dagar




 



När jag såg det här undrade jag om det fortfarande är möjligt att döpa sig i Jordanfloden. Efter lite googlande kom jag fram till att svaret på den frågan är ”Ja, men floden är idag mycket mindre än vad den var på Jesus tid, eftersom mycket vatten används uppströms och vattnet är också svårt förorenad”. Jag tror inte jag skulle välja att göra en dopcermoni där om det är förenat med en hälsorisk, däremot skulle det kännas fint att döpas ute i naturen i en ren flod, älv, sjö eller i havet. När man är ute i naturen är det så fint att också känna kontakten till Gud och Jesus!



 


Vattenfrågan runt Jordanfloden och kristna pilgrimer som döper sig i det numera förorenade vattnet:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5757152



#jesusdöd&återuppståndelse

Av Amisa - 8 april 2020 21:42

Idag har det varit en jättefin vårdag och massor av träd och buskar blommar nu för fullt.


Här ett prydnadskörsbärträd i full blom.



Och så magnolia i parken. Några till fina vårdagar så är nog även den i full blom.



Och så är det nu också dags för en fullmåne, den här gången i Vågens tecken.



Fullmånen just nu är en superfullmåne. Det betyder att den ser extra stor ut eftersom den befinner sig väldigt nära jorden och det brukar den göra några gånger per år.



Så här har månen sett ut på bilder som tagits på olika plaser i världen:

Kraftigaste supermånen i år-så såg den ut runt om i världen


#superfullmånen

Av Amisa - 7 april 2020 23:19

Ibland kan det vara så att man har en total blockering mot en viss känsla, så var det för mig med ilska. Jag kan knappt komma ihåg någon gång då jag varit arg. Det är ju fullständigt orimligt för det förstår ju varenda människa att man inte kan leva i nästan 60 år utan att någonsin bli arg över någonting. Senare förstod jag att ilskan för mig tog sig andra uttryck, jag blev istället passivt aggressiv och kunde gå och sura under lång tid, komma med syrliga kommentarer, känna mig kränkt, vara cynisk och ironisk. Istället för att släppa ut det på en gång när det uppstod så pyste det liksom ut under lång tid. Det här var inte något jag gjorde medvetet och med vilja, jag kände inte igen känslan av ilska i min kropp och förstod inte att jag var arg. När jag började jobba med det här i terapi skulle jag försöka att återuppleva en av dom få händelse där jag verkligen kom ihåg att jag blivit arg. Men känslan bara försvann och min kropp blev helt tom och stilla, alla kroppsförnimmelser var helt borta och jag kom inte alls åt den. Jag hade en blockering mot ilska och jag vet inte hur den uppstått, kan inte sätta den i samband med någon specifik händelse i mitt liv. En teori jag har om detta är att i min uppväxtfamilj så var det så här vi vanligtvis visade ilska och förmodligen har jag lärt mig det beteendet redan som väldigt liten. Det är därför jag brukar tjata om hur viktigt det är att alla föräldrar behöver hjälpa sina barn att förstå alla sina känslor genom att sätta ord på känslorna och prata om hur dom känns i kroppen. Det hjälper också barnen att hantera dom jobbiga känslorna med hjälp av sitt språk och att förstå att alla känslor är tillåtna att ha. Vi behöver ha tillgång till hela vårt känsloregister för att må psykiskt bra och dessutom fungerar våra relationer så mycket bättre om vi klart och tydligt kan kommunicera till andra hur vi mår, vad vi tänker och vad vi behöver för att må bra.



 



Efter att ha jobbat med min ilska så lär jag mig nu att känna hur den känns i kroppen. Det är fortfarande svårt och många gånger förstår jag min ilska först i efterhand. ”Jaha, den där olustkänslan och klumpen i magen betyder visst att jag kände mig kränkt och jag borde ha uttryckt det då när det hände?”. Ibland blir det lite konstigt nu, när jag kanske istället för att säga något direkt, istället dagen efter säger att jag kände mig ojuste behandlad igår. Jag behöver öva mig mer på att snabbare känna igen den här känslan direkt när den uppkommer. Det är så man behöver gå till väga för att lära sig ett nytt och sundare beteende. Det är ett hårt och målmedvetet arbete som kräver motivation och mod för att klara av att utmana sina vanor och sina egna rädslor!


För mig handlade blockeringen om ilska men för någon annan kan det handla om något annat, t ex rädsla för närhet eller att visa sårbarhet. Vanligt är också att vi uttrycker oss via en annan känsla som vi är mer vana vid och mer bekväma med att uttrycka. Jag brukade ibland förklä min ilska med ledsenhet, kände att någon svikit mig och blev ledsen över det istället för att bli arg som var den verkliga känslan. Men även om det ibland är ett svårt jobb där man tar två steg framåt och så ett tillbaka, så är det ändå värt allt slit, för ju bättre jag lär känna mig själv desto helare blir jag som människa!


#känsloblockering

Av Amisa - 7 april 2020 15:14

Ja idag rapporterar en klimatforskare att uppvärmningen i Sverige går dubbelt så fort som uppvärmningen för planeten som helhet. Tidigare har vi också hört att detsamma sker i Sibirien, Kanada och Alaska. I Sverige syns detta framför allt i dom norra och dom östra delarna av Sverige. Det tros bero på att vi nu ser allt mildare vintrar med kortare perioder av snö. Snö och is reflekterar effektivt värmen från solstrålarna och behåller marken kall, till skillnad mot när det är barmark och marken istället snabbt suger upp värmen. Därmed accelererar temperaturökningen allt fortare.


 

Källa: SMHI



Här i östra Sverige där jag bor, har vi inte haft någon riktig vinter på ganska många år nu. I år har vi knappt ens haft frost mer än enstaka dagar och snö som har fallit har smält undan väldigt snabbt. Istället är vintrarna mörka, mulna och mycket blåsiga. Det här oroar mig mycket, faktiskt mycket mer än Corona-pandemin som bara är en tillfällig kris. Klimatuppvärmningen är inte tillfällig utan kommer fortsätta ännu fortare och kommer påverka oss under många generationer framåt.



VAD ÄR DET VI VILL LÄMNA VIDARE TILL VÅRA BARN OCH BARNBARN? ÄR DET SÅ VIKTIGT FÖR OSS ATT KONSUMERA OCH RESA I DEN OMFATTNING VI GÖR IDAG, SÅ ATT VI ÄR BEREDDA ATT FÖRSTÖRA LIVSFÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR VÅRA BARN, BARNBARN OCH BARNBARNSBARN?



Se inslaget på Svt:
Sverige värms upp dubbelt så snabbt som övriga jordklotet


#sverigesklimatuppvärmning

Av Amisa - 6 april 2020 22:56

Häromdagen upptäckte jag att det var dags att lämna tillbaka en lånebok. Jag hade tänkt förlänga lånetiden, men det gick inte eftersom någon annan reserverat den. Alltså behövde jag skynda mig att läsa ut den. Det gick ganska långsamt för det är en bok om Affektfokuserad Psykodynamisk Terapi (APT), som det står väldigt mycket bra saker i och jag antecknar därför och sammanfattar det mesta som står i boken. När jag kommit till skott med att rensa bort gamla böcker ur bokhyllan tror jag att jag ska köpa ett eget exemplar av den.



 



Boken är skriven på ganska lättförståeligt språk, så jag tänker att den är intressant för vem som helst som är lite nyfiken på hur vi fungerar känslomässigt och hur våra psykologiska försvarsmekanismer som skyddar oss mot känslor som vi upplever som alltför överväldigande fungerar. Försvaren fyller ett nödvändigt behov hos oss när vi är små barn, men har vi under uppväxten eller livet genomgått jobbiga upplevelser så har vi kanske behållit dessa omedvetna försvar och dom blir med tiden istället destruktiva och hindrande i vårt liv. Om du är en person som lider av ångest, depression, är en duktig flicka, en pajas, undviker närhet, har svårt att tillåta dig att vara sårbar och ledsen eller har svårt att över huvud taget känna några känslor så kan du kanske förstå dig själv bättre efter att ha läst den här boken.



Länk till boken hos Adlibris (men den finns också att låna på bibban):
Affektfokuserad Psykodynamisk Terapi: Teori, empiri och praktik


#affektfokusering

Av Amisa - 5 april 2020 12:00

Jag hörde på radio om ett par som träffats under Corona-karantänen och dejtar på ett väldigt uppfinningsrikt sätt. Jag har ingen aning om det är sant eller två kompisar som fejkar ett möte, men oavsett så är det väldigt kul, gulligt och befriande. Inte ens ett elakartat Corona-virus kan hindra livet från att hända……..
Kolla själva!



JEREMY COHEN FROM BROOKLYN "A STORY ABOUT QUARANTINE" FULL VIDEO:


https://youtu.be/fuJiSLQsJVk



Och i New York startade några ungdomar ett Instagramkonto där dom kopplar ihop personer som vill dejta på distans:
https://www.instagram.com/loveisquarantine/


#karantändating

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards