Alla inlägg under april 2020

Av Amisa - 27 april 2020 17:45

Strax efter att jag hade börjat dagens vandring träffade jag på en huggorm. Det var bara en liten en, ni kan ju jämföra med ekbladet brevid den.

Sedan såg jag någon slags stenkonstruktion. Tänkte att det kanske var en ruin av något slag, men där rann lite vatten så kanske var det istället något system för att leda vatten?

Sedan ser kanalen ut ungefär som den brukar. Det är den ena kröken efter den andra och så lite träd på sidorna.

Lite här och där finns fina blommor, här kabelekor i ett dike.

Och några små lila violer.

Här finns en gammal kanalbro. Den verkar inte användas längre, annars borde den väl vara stängd när ingen båttrafik finns på kanalen?

Jag ser en liten larv! Den verkar ha lite svårt att gå i blåsten och hamnar lite då och då nästan upp och ned.
Tänk vad bra det skulle vara att ha så många fötter! Då gör det inte så mycket att man har skoskav på en fot, fast det är klart att om man istället får skoskav på alla fötterna så måste det göra ganska ont!

Här finns ett museum för motorbåtar, leksaksbilar och modelltåg. Det måste vara ett riktigt Mekka för samma personer som gillar att handla hos Jula eller Clas Ohlsson.

Därefter ser jag Ljungs slott ....

....och Ljungs kyrka.

Dagen började med sol, men också ganska mycket blåst. Framåt eftermiddagen blåser det mer och mer och brevid kanalen är det öppet slättlandskap och inte mycket som stoppar vindarna. Det blir mulet också och ännu kallare. Nu får jag klä på mig nästan alla kläder jag har utom regnjacka och långkallingarna.

Utmed kanalen står stenar med nummer på. Dom kallas alnstenar och mellan varje sten är det 1000 alnar eller 594 meter. På 1800-talet så användes kanalen för transporter med pråmar. Pråmarna drogs framåt av oxar, hästar och skjutskarlar som skjutsade pråmen från en sten och fram till nästa. Varje grupp med skjutskarlar hade alltså sin egen sträcka som dom ansvarade för. Det var ett tungt och farligt jobb eftersom lasten kunde komma i rörelse och hela pråmen välta. Om det hände så kunde oxar, hästar och män dras med ner i vattnet och omkomma.

Tänk vad man lär sig mycket när man går Göta kanal!
:)

Ett hus vid en kanalbro.

Och så lite roligare väg ett tag med mer hus och träd runt omkring.

Nu börjar jag närma mig Borensberg, men först passerar jag Brunneby Gård där denna lilla fina bykyrka finns.

Där finns också en herrgård......

....och en stor gårdsbutik. Här säljs saft, sylt, honung, surdegsbröd, hantverksmässigt gjorda tvålar, ostar, korvar - you name it!
Här finns också en restaurang med närproducerat mat och jag hoppades kunna äta här, men det visar sig att nu under lågsäsong så var det inte öppet så här mitt i veckan.

Strax efter Brunneby börjar det så smått att regna och jag har några kilometer kvar att gå.

Här passerar jag ytterligare en akvedukt.

[Bild]

Och snart är jag äntligen framme vid mitt vandrarhem!

[Bild]

Av Amisa - 27 april 2020 12:00

Tillit

Förtröstar du?



Jag kommer till dig, såsom den sårade
kommer till läkaren.



Reflektion
Uttrycket var inte rädd återkommer i lite olika former över 400
gånger i Bibeln. Du kan alltså finna ett sådant budskap varje dag
under året och lite till. Kanske står det där så många gånger därför
att det är det viktigaste som Gud vill att du ska veta. Var inte rädd.



Heliga Birgittas 8:e Bön

Jesus, hjärtats Godhet, andens Glädje, genom det sura vinets och gallans bitterhet som Du smakade på Korset av Kärlek till oss, ge oss nåden att värdigt få ta emot Din Dyrbara Kropp och Ditt Dyrbara Blod under vårt liv och i vår dödsstund, så att detta ger oss läkedom och tröst för våra själar.

 

Amen

Av Amisa - 27 april 2020 08:00

Perspektiv

Hur långt vågar du se?



Så uppfyll då min längtan och visa mig vägen.



Reflektion
Ibland måste du bege dig långt från dig själv för att komma tillbaka
till den du djupast sett är och ibland behöver du bara stanna upp.
Den längsta resan du gör är den du vandrar inåt dig själv. Din själ
är oändlig och du har många oupptäckta platser inom dig.



Heliga Birgittas 7:e Bön

Jesus, outtömliga Källa av medlidande, Du som med stor kärlek sade från Korset: ”Jag törstar.” Du led av törst efter människornas frälsning. Jag ber Dig, min Frälsare, att upptända i våra hjärtan en längtan att sträcka oss mot fullkomligheten i allt vad vi gör och att utsläcka köttets begär och världsliga böjelser.

 

Amen

Av Amisa - 26 april 2020 22:38

Rättvisa - Vad är orättvisa?


Ja det händer ibland att jag dömer både mig själv och andra. Jag försöker låta bli att göra det men misslyckas ibland. Det får bli ett omtag då och då!
:)
Jag tror på återfödelse och karma - att det vi ställer till med, får vi kämpa med också i nästa liv. Jag ser inte det som någon hämnd ifrån Gud, snarare så att Gud är som en tålmodig förälder som försöker lära mig någonting genom att ge mig ett eget ansvar för hur jag hanterar mitt liv och sedan får jag ta konsekvenserna av mina beslut. Jag tror att alla människor har både gott och ont i sig och vi måste lära oss att göda det goda och medvetet trycka bort det onda hos oss. Om vi inser att vi gör något på fel sätt så kan vi försöka ändra på det i fortsättningen.




Mod - Vågar jag?


Ibland vågar jag, men ibland fegar jag ur. Jag behöver bli lite modigare och bättre på att stå på mig. Det är den där bristen på (positiv) aggressivitet jag saknat hela livet. Jag jobbar på den! Att våga är att göra det som överensstämmer med mina egna värderingar oavsett vad andra tycker om det. Våga säga ifrån om det behövs. Engagera mig och bry mig om det jag tycker är viktigt, även om jag undrar om lilla jag verkligen kan göra någon skillnad. Om alla gör det dom kan och tycker är rätt då blir det ju en stor skillnad i vårt samhälle, eller hur? Tänk på alla stora revolutioner! Dom börjar alltid med att någon slår näven i bordet och säger "Vad faan....", men därefter måste fler engagera sig och också göra det dom kan för att förändra till det bättre.




Tro - Vad tror jag på?


Det här är lätt för mig! Efter den starka kontakt jag haft med Gud så har jag svårt att tänka mig att jag någonsin skulle kunna börja tvivla på hans existens igen. Jag känner mig älskad, buren, sedd och går aldrig genom svårigheter ensammen. Han räcker mig alltid en hjälpande hand då jag behöver det. Hans kärlek har också gjort att jag också tror mer på min egen förmåga än jag gjorde förr. Om han vet att jag kommer klara av det, då måste han väl ha rätt? Han känner mig ju bättre än vad jag gör själv! Många saker hos mig ligger i mitt undermedvetna och jag är blind för dessa. Andra kanske ser det och Gud ser det definitivt och han försöker få också mig att upptäcka det, så att jag kan korrigera det.


#vandringsreflektioner

Av Amisa - 26 april 2020 22:02

Jag har inte skrivit något om det ännu, har varit för trött när det blivit kväll, men funderat desto mer under dagarna.

Nu tänkte jag att det ska bli lite bättring på det!



Kallelse - Vart är jag på väg?


Det finns flera saker jag är bra på. Vissa skulle mest gagna andra medan andra förmågor kanske mest skulle göra mig själv glad. Fast gör man något man tycker om att syssla med, så märker ofta även andra det för att det ger också dom något att ta del av det. Jag tänker då t ex på vad en konstnär eller musiker gör. Jag tror jag behöver testa och se lite vilka av mina förmågor som det kan bli något bra av. Och så är det ju också det där med att det även behöver generera en inkomst. Jag är ju trots allt en jordisk varelse med fysiska behov och sånt kostar något även om man är sparsam.




Klarsyn - Vad är sanning?


Sanning är det som är här och nu, inte vad som har varit eller det jag hoppas ska komma. Det är både det som finns fysiskt, men också det jag förnimmer. Jag ser ju t ex inte solens UV-strålar, men jag känner att mina läppar blir torra av det. På samma sätt är det med Gud, jag kan inte se honom men har tydligt känt hans närvaro många gånger!


Min sanning är min sanning och någon annans sanning ser ut på ett annat sätt. Det måste jag respektera och visa ödmjukhet inför. Vad vi upplever beror på personens eget perspektiv, vad vi har med oss i bagaget sedan tidigare i vårt liv, på våra förväntningar och på hur vi ser på oss själva och andra.




Inspiration - Vad ger skaparkraft?


Det är mycket som ger mig en kreativ kraft: Att vara i naturen, odla, dansa, sjunga, hantverka, programmera, problemlösa, utforska, lära mig nya grejor eller kanske ett nytt språk (jag är så fascinerad av språkljuden i ryska och borde testa att lära mig det nån gång). Ja det är nog alla typer av aktiviteter där jag får använda min knopp och min kropp, gärna i en kombination. Jag älskar att bli så inne i det jag gör att jag glömmer både tid och rum. Varför är barn så bra på det och vi vuxna så dåliga på det? Är det för att vi blir så bundna av vad en arbetsgivare vill få ut av oss istället för att använda våra förmågor på bästa sätt på det vi "går igång på" istället? Någon annan än jag själv sätter ramarna och dom passar egentligen inte mig?
Den inspiration jag får från Gud är att jag får en vilja att jobba med mina fel och brister för jag har märkt att jag hela tiden växer som person och blir mer och mer komplett. Saker jag förut hade svårt för kan jag nu behärska, men samtidigt upptäcker jag då och då nya saker jag behöver jobba med.


#vandringsreflektioner

Av Amisa - 26 april 2020 21:02

Idag är det jag som har rödaste mulen efter vandringen längs med kanalen. Kinderna lyser röda som äpplen och läpparna är så torra att dom stramar.

Av Amisa - 26 april 2020 20:08

Här bor jag inatt, det är ett dubbelrum för det finns inga enkelrum här.

Utanför mitt fönster har jag skogen.

Här är min alldeles egna toa. Jag tänker inte hurra innan jag testat att avloppet fungerar som det ska. Har inte lust att torka avloppsvatten idag igen!

Kök och dusch delar jag med tre andra rum, men jag har bara sett en person till här. Dom andra rummen är kanske tomma?

Säsongen har inte riktigt börjat för kanalen öppnas för båttrafik först i mitten av maj.

Ja, så har jag det ikväll. Imorgon ska jag försöka komma iväg skapligt tidigt, för det ska börja regna vid fyra på eftermiddagen och det vore skönt att vara framme då.

Nu ska jag researcha lite om morgondagens etapp! Godnatt på er!

Av Amisa - 26 april 2020 19:53

Morgonens vandring var till att börja med i stadsmiljö genom stadsdelen Skäggetorp. Det här är ett område som har dåligt rykte och där folk ibland mördas av något gäng.

Jag undrar hur det blir så? Som ni ser så ser det här området rätt trevligt ut. Det är grönt och fint och mest är det trevåningshus, inga jättekolosser. Antar att bostadssegregeringen ställer till det och många människor med sociala problem då från början råkade hamna just här?

Jag tänkte nästan skippa kyrkan, en sån där modern tegelkoloss. Men så gick jag in och blev glatt överraskad. Taket är välvt och jag får känslan av att befinna mig mitt i en våg. Ljust och fint är det också.

På sidorna finns två atrium, små uterum. I den ena finns en båt och i den andra ett stort fågelbad som verkar populärt bland traktens småfåglar. Jag träffar två präster som tycker det är kul att få besök av en pilgrim och så får jag en stämpel av dom.

Sedan börjar promenaden ut ur stan. Istället för att gå närmsta vägen till Berg som ligger nordväst från stan, så går man väster ut, sedan norr och sedan sydost så man återigen är på väg tillbaka mot Linköping. Jag antar att det är för att man ska få gå på små trevliga vägar istället för dom största, men den här långa omvägen känns lite löjlig.

Här är Tift by som ligger vid den pittoreska vägen.

Här har till och med katterna eget övergångsställe.

Jag tar en paus i diket och passar på att lufta mina stackars misshandlade fötter.

Sedan passerar jag Kaga kyrka, en gammal fin kyrka. På lite avstånd ser jag Vreta klosters kyrka några kilometer bort. Det är dit jag ska, men mellan dessa kyrkor går en å och för att komma över den måste man nu gå tillbaka i sydöstlig riktning ut till den stora tråkiga vägen.

Ja, där mellan träden ser jag återigen på lite håll Linköpings domkyrka, där vandringen startade för flera timmar sedan. Jag har bara traskar runt runt och jag är närmare Linköping än Vreta kloster när jag äntligen kommer ut på stora vägen.

Till slut är jag i alla fall på väg i rätt riktning och passerar den förgrömmade ån. Inte kan dom väl ha kånkat runt så här på Heliga Birgitta vid den sista färden? Fast på den tiden fanns kanske inga broar här? Kanske hade dom en färja som rodde dom över till andra sidan?

Här börjar jag närma mig Berg, där Göta kanal fortsätter med ett helt system av slussar uppför det här berget.

Och äntligen är jag framme vid Vreta klosters kyrka. Klosterruinen är tyvärr stängd på söndagar, så den får jag besöka vid ett annat tillfälle.

Men jag är rätt glad trots skoskav och långa omvägar!

Vid Bergs slussar hittar jag lite restauranter så jag kan få i mig lite middag. Då blir jag ännu gladare!
:)

Härifrån ska jag återigen följa Göta kanal till dagens slutdestination, Ljungsbro.

Jag såg den här ladugården och tänkte att den är lite typiskt i sitt utseende här i Östergötland. Jag undrar vad man använder den sexkantiga (nästan runda delen) till? Är det mjölkkammaren? Kanske någon som vet svaret på den frågan? Det är lite fint i alla fall med den här formen!

Sedan traskar jag på i ca 4 kom och det ser ut som det brukar längs kanalen, en krök efter en annan.

Jag ser ett nappträd. Jag har för mig när mina barn var små att vi lurade i barnen att vi skulle ge dom till jultomten så han skulle bli glad. Undrar vem som är tänkt att få dom som hänger i det här trädet?

Plötsligt ser jag ytterligare en vandrare med stor ryggsäck på ryggen, fast på andra sidan kanalen. Undrar om det också kan vara en pilgrim? Och kommer jag se honom igen under dom följande dagarna?

Jag hade ingen aning att det var så här bra utsikt uppifrån kanalen? Jag har tänkt att det nog är träd i vägen. Jag ser hela bortre änden av Roxen.

Så börjar jag närma mig Ljungsbro och här finns en akvedukt. Ser ni att vägen går under kanalen?

Nu är jag snart framme, här är bron vid Malforsen, här ska jag gå över till den andra sidan.

Efter bara några kvarter är jag framme vid Ljungsbro vandrarhem. Här är soligt och fint så jag passar på att sitta lite utanför tills solen försvinner ner bakom skogen.

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards