Direktlänk till inlägg 27 maj 2020

Rusningstrafik

Av Amisa - 27 maj 2020 01:10

Vad är det för fel i huvudet på folk? Varför sitta i enorma sniglande bilköer istället för att ta fötterna, cykeln eller bussen till och från arbetet?


Nu förstår även jag att en del människor bor på platser där det inte finns tillgång till busstrafik, men dom allra flesta bor i stan där det går alldeles utmärkt att använda sig av andra färdmedel som både går snabbare, är mer miljövänliga och billigare.



Här stillastående bilar i rusningstrafik i Santiago de Compostela i Spanien.




Stillastående bilar i rusningstrafik i Bilbao i Spanien. Samma sak upprepades sedan i Lille, Bryssel och i Hamburg. 

 




Och här stillastående bilar i rusningstrafik i Norrköping, den här rondellen är igenkorkad på alla infarter. Detta trots Corona-pandemin då rekordmånga människor jobbar hemifrån. Samma visa överallt..... infarter, utfarter och genomfarter i städerna är helt igenkorkade mellan kl 6:30 till 8:30 och 15:30 till kl 18!

   



Varför kan inte fler tänka att cykel, pendeltåg eller buss är ett bättre sätt att ta sig till och från arbetet?


Själv jobbade jag i tolv år på andra orter än där jag bodde och jag valde hela tiden att åka kollektivt. Här i Östergötland har vi finfina expressbussar och pendeltåg som under rusningstrafik har en väldigt bra turtäthet till alla städer som finns runt oss. Om alla människor sitter och åker ensam i en bil till och från jobbet blir det enorma bilköer! Det gagnar ingen, det går inte snabbare än att ta bussen och framförallt förstör det både luftkvalitén och bidrar till buller som ger oss problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom blir det problem på arbetsplatserna, för hur många parkeringar dom än bygger så tycks platserna aldrig räcka till ändå.


Jag vill också ge en stor ros till dom kommuner (så är det inte i Norrköping) som ser till att ha speciella bussfiler, så att bussen tar sig fram snabbare än privatbilarna. Jag tror det uppmuntrar folk att välja bussen istället för bilen. Det allra effektivaste är spårvagnar och pendeltåg som rör sig på sina egna leder och inte påverkas av trafikstockningar på dom vanliga vägarna/gatorna.

 

 

När många människor ska transporteras samtidigt behövs det effektiva kollektiva lösningar, inte en person per bil! Är det inte dags att koppla in hjärnan nu?

 

#rusningstrafik #pendling

 
 
wiper

wiper

27 maj 2020 17:12

Jag håller med dig att man i görligaste mån skall undvika bilen. Det finns som du säger andra färdmedel. Det är ju jättejobbigt att stå i bilköer och det har blivit värre detta med köbildning på senare år. Dom bygger ju ut så mycket i städer istället för att bygga lite mer utanför.

Håller med om detta med bussar också. Jag/vi bodde i Katrineholm i 8 år och då var vi ofta till Norrköping. Vi cyklade till arbetet för det var inte så långt

Ha en skön kväll
Hälsning Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

27 maj 2020 21:15

Ett problem är väl också att det byggs en massa köpcenter och affärer i städernas utkanter. Det är bra tror jag om affärer sprids ut över staden, men sen måste ju också vi kunder vara villiga att handla i vår närbutik även om den inte alltid är billigast. Jag tänker också att närbutik en också blir extra viktig när man blir äldre och kanske inte längre kan köra bil till en annan del av staden. Vill vi ha den servicen kvar på nära håll så måste vi också ibland göra våra inköp där.

 
Pinkozzy

Pinkozzy

28 maj 2020 13:29

Allt som oftast är det ren lathet. Finns otroligt många som tar bilen till platser som är mindre än 5 km bort. En sträcka som man lätt cyklar på 15 minuter. Men människan har ju blivit allt lärare.

http://Www.pinkozzy.bloggplatsen.se

Amisa

28 maj 2020 20:25

Jag tror att människors stress över livspusslet också ställer till det och det faktum att vi är vanemänniskor som har svårt att utmana oss själva med att pröva att göra saker på ett nytt sätt.

Att sitta i sådana här bilköer kan knappast vara ett effektivt sätt att använda sin tid, människor behöver ta till sig kollektiva resesätt och våra politiker behöver satsa på det. Vad det gäller cyklar så skulle det vara bra om det fanns mer trehjuliga transport cyklar att köpa på marknaden. Då blir det enklare att ta ex använda cykeln då man handlar mat.

 
Isabelle

Isabelle

29 maj 2020 04:43

HAHAHA :)

http://nouw.com/fobibella

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards