Alla inlägg under maj 2020

Av Amisa - 27 maj 2020 21:36

Den här filmen är en riktig feelgood-film som faktiskt bygger på en sann historia och en historia som är annorlunda än dom som berättas i dom flesta filmer. Det handlar om en rik person som blivit rullstolsbunden efter en olycka. När han behöver anställa en assistent som kan hjälpa honom så kommer en ung svart man från förorten dit, inte för att han jättegärna vill ha jobbet, utan för att arbetsförmedlingen tvingat honom att gå dit och söka det. Mannen med rullstolen irriterar sig på hans attityd och anställer honom bara för att jäklas med honom. Det blir en väldigt skakig relation till att börja med, men så småningom utvecklas en riktigt fin vänskap mellan dom två personerna trots att dom kommer från så olika bakgrunder och är ganska olika som människor.



 



Se filmen på SvtPlay:
En oväntad vänskap


#feelgoodfilm

Av Amisa - 27 maj 2020 01:10

Vad är det för fel i huvudet på folk? Varför sitta i enorma sniglande bilköer istället för att ta fötterna, cykeln eller bussen till och från arbetet?


Nu förstår även jag att en del människor bor på platser där det inte finns tillgång till busstrafik, men dom allra flesta bor i stan där det går alldeles utmärkt att använda sig av andra färdmedel som både går snabbare, är mer miljövänliga och billigare.



Här stillastående bilar i rusningstrafik i Santiago de Compostela i Spanien.




Stillastående bilar i rusningstrafik i Bilbao i Spanien. Samma sak upprepades sedan i Lille, Bryssel och i Hamburg. 

 




Och här stillastående bilar i rusningstrafik i Norrköping, den här rondellen är igenkorkad på alla infarter. Detta trots Corona-pandemin då rekordmånga människor jobbar hemifrån. Samma visa överallt..... infarter, utfarter och genomfarter i städerna är helt igenkorkade mellan kl 6:30 till 8:30 och 15:30 till kl 18!

   



Varför kan inte fler tänka att cykel, pendeltåg eller buss är ett bättre sätt att ta sig till och från arbetet?


Själv jobbade jag i tolv år på andra orter än där jag bodde och jag valde hela tiden att åka kollektivt. Här i Östergötland har vi finfina expressbussar och pendeltåg som under rusningstrafik har en väldigt bra turtäthet till alla städer som finns runt oss. Om alla människor sitter och åker ensam i en bil till och från jobbet blir det enorma bilköer! Det gagnar ingen, det går inte snabbare än att ta bussen och framförallt förstör det både luftkvalitén och bidrar till buller som ger oss problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom blir det problem på arbetsplatserna, för hur många parkeringar dom än bygger så tycks platserna aldrig räcka till ändå.


Jag vill också ge en stor ros till dom kommuner (så är det inte i Norrköping) som ser till att ha speciella bussfiler, så att bussen tar sig fram snabbare än privatbilarna. Jag tror det uppmuntrar folk att välja bussen istället för bilen. Det allra effektivaste är spårvagnar och pendeltåg som rör sig på sina egna leder och inte påverkas av trafikstockningar på dom vanliga vägarna/gatorna.

 

 

När många människor ska transporteras samtidigt behövs det effektiva kollektiva lösningar, inte en person per bil! Är det inte dags att koppla in hjärnan nu?

 

#rusningstrafik #pendling

Av Amisa - 26 maj 2020 23:06

Här kommer lite bilder från min kvällspromenad.




Nu blommar syrenerna i alla möjliga färger.

 



Luften är fylld av dofter av både syren och hägg - jag önskar att jag också kunde förmedla doften här!

 



Gräsmattorna är fulla av bellis.

 



Och blodlönnen är vackert vinröd med sitt vackra bladverk.

 



Här är området runt Stadsmuséet och Arbetets museum.

   



Den här byggnaden kallas strykjärnet på grund av sin trekantiga form. Här låg förut textilindustrier och på senare tider var här massaindustri, mitt inne i staden. Senare byggdes en ny fabrik utanför stan för detta ändamål. Industriområdet är nu för tiden istället museum, restauranger, konsert & kongressområde och delar av högskolan har lokaler här.

 



Vattenfall som utnyttjades till industrierna och är anledningen till att Norrköping blev Sveriges svar på Manchester. Här fanns både Yllefabriken, Tuppens bomullsväveri och en tillverkare av blixtlås.




Holmentornet, där lastbilar med massaved körde i skytteltrafik under min barndom. Skönt att den tiden är över!  



Porten i Holmentornet.

 



Och en gammal vacker port.

 



Rönnarna blommar också.

 



Här följer lite bilder från kvarteret Knäppingen. Förr låg dom på en ö mitt i Strömmen, Kvarnholmen. Där fanns ursprungligen en kvarn, men senare leddes vattnet om så att vattnet går på sidan om dessa kvarter. Nu finns här små affärer, restauranger, kaféer och en skola. Bondens marknad brukar också hållas här.

   



I husen runt det här kvarteret producerades förr ett lokalt snus som hette Röda Lacket.

 



Valvet här kallas Schwartzens valv efter någon känd lokal man.

 



Huset i bakgrunden är Louis de Geer konsert & kongress där bland annat vår symfoniorkester håller till.

 



Här är Västgötebacken och husen hör till Stadsmuséet. För länge sedan var dessa kvarter ökända för sitt busliv.

Nu för tiden är här väldigt lugnt.

 



På 1600-talet var ryssarna här i östra delen av Sverige och brände ner så mycket dom kunde. Därför finns inte särskilt många gamla hus bevarade, men det här huset kallas Sista supen och det är från ca 1760. Det sägs att människor som skulle avrättas fick ta sig en sista sup här innan det var dags att säga adjö till livet. Idag är här en glassbar.

 



Och här är Linköpings Universitet, Campus Norrköping. Här har både jag och min dotter utbildat oss.

 



Nu är jag snart hemma och solen är på nedgång för den här dagen!

 


#gröntnorrköping

Av Amisa - 25 maj 2020 20:26

Apropå prostitution som det diskuterats mycket om under dom senaste veckorna, så är det ju bra att också höra om det ur dom prostituerades perspektiv också. Nedan följer ett inslag om en ung kvinna från Rumänien där hon berättar om hur hon först hamnade i prostitution och sedan mådde så dåligt och kände ett sådant självhat att hon lät människor göra nästan vad som helst mot henne.




Se inslaget på SVT (4 min):
Jasmina man har inget värde man är som skräp



Det finns också en film om just detta ämne:

https://www.svtplay.se/video/26850357/kidnappad


#attvaraprostituerad

Av Amisa - 25 maj 2020 19:47

Jag behöver bli lite mer kreativ, släppa mig själv lös att bara göra det som faller mig in och leka lite. Därför har jag idag varit iväg till Clas Ohlson för att köpa lite färg, penslar och pannåer.

Min plan var att köpa ett set med färger som nu är lite reapris på, men väl i affären insåg jag att jag var långt ifrån ensam om att ha tänkt den tanken. Hyllorna var nästan skövlade på varor, så det fick bli något av det som fanns kvar. Det blev en målarlåda med oljefärg i 18 olika kulörer, 1 palett, 3 penslar i olika storlekar, 3 palett knivar, 1 pannå på träram och en pannå på papp. Dessutom köpte jag till ett block med tjockt papper som är för oljemålning.





Så nu är det bara att släppa loss och måla! Till saken hör att måla inte alls är något jag behärskar, utan jag tänkte göra lite som i vedic art: sätta på lite skön musik, ta en pensel i handen, måla den känsla jag känner och se vad som vill komma ut. Att försöka få det att likna något speciellt är nog ingen bra idé, det får bli som det blir!

#kreativitet #måla

Av Amisa - 24 maj 2020 21:01

Många av oss säger ofta taskiga saker till oss själva och det är en dålig vana som vi kan träna bort om vi bara blir medvetna vid den. Det är inte särskilt schysst att slå på sig själv och det bidrar till att vi ger oss själva en dålig självkänsla. Livet är svårt och jobbigt och förutsättningarna för att lyckas 100% med det vi förutsatt oss är aldrig helt ideala, vi har också en verklighet som alltid kommer ifatt oss.


Tänk istället att du ska vara så som du brukar vara mot en riktigt god vän! Inte skulle du väl säga till vännen att denne är urkass när den misslyckats med något, nog skulle du väl trösta vännen lite istället? Så varför vara så hård mot dig själv? Kanske skulle du säga till vännen att det var ett bra försök, att du gjorde så gott du kunde och förmådde med dom förutsättningar du hade och att nästa gång kommer det nog att gå lite bättre för nu är du en erfarenhet rikare.




 


Genom att lära oss att ge oss själva lite medkänsla så blir vi inte heller lika beroende av att få höra det från andra och det får oss att växa och må bättre.



Så träna på att ge dig själv lite medkänsla, det är ett viktigt behov att fylla!


#självmedkänsla

Av Amisa - 24 maj 2020 14:20

För tredje gången på ett dygn så hör eller ser jag orden:

Don’t worry!

 

 

 

 

 


Jag tänker då genast på låten ”Three Little Birds” en Bob Marley-låt som jag sjungit med min kör. Det är nog ord som vi alla mår bra av att höra just nu och så här går texten:



Don't worry about a thing
'Cause every little thing gonna be alright
Singing' don't worry about a thing
'Cause every little thing gonna be alright

 

Rise up this mornin'
Smiled with the risin' sun
Three little birds
Pitch by my doorstep
Singin' sweet songs
Of melodies pure and true
Saying', (this is my message to you)

 

Singing' don't worry 'bout a thing
'Cause every little thing gonna be alright
Singing' don't worry (don't worry) 'bout a thing
'Cause every little thing gonna be alright

 

Rise up this mornin'
Smiled with the risin' sun
Three little birds
Pitch by my doorstep
Singin' sweet songs
Of melodies pure and true
Sayin', this is my message to you

 

Singin' don't worry about a thing, worry about a thing, oh
Every little thing gonna be alright, don't worry
Singin' don't worry about a thing, I won't worry
"'Cause every little thing gonna be alright

 

Singin' don't worry about a thing
'Cause every little thing gonna be alright, I won't worry
Singin', don't worry about a thing
'Cause every little thing gonna be alright
Singin' don't worry about a thing, oh no
'Cause every little thing gonna be alright

 

 

 

Och här kommer låten, fast med Tracy Chapman som jag gillar väldigt mycket.


Tracy Chapman, ”Three little Birds” cover av Bob Marleys låt:


https://youtu.be/rkQiq9_JOfA


#dontworry

Av Amisa - 23 maj 2020 23:44

Jag kollade en film och där var den här låten med. Jag hade glömt bort den, men den är så fin att jag gärna vill påminna er om den också. Den har det där lite melankoliska anslaget som går så djupt in i själen.




Marie Fredriksson, ”I en tid som vår”:


https://youtu.be/h5BouEPfO_8


#mariefredriksson

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards