Direktlänk till inlägg 1 juli 2020
Idag hörde jag ett intressant vetenskapsprogram på radion. Det handlade om ett forskningsprojekt på högskolan i Borås, där man försöker ta fram ett tyg som skapas av svampar som matas med matavfall. Man har valt att använda sig av gammalt bröd eftersom det finns en god tillgång på det, men man skulle lika gärna kunna använda sig av någon annan typ av matavfall.
Produkten blir ett bomullsliknande material som man kan spinna trådar av och det är biokompatibelt och alltså inte farligt för kroppen. ”Svamptextilierna” tros kunna minska miljöpåverkan från textilindustrin då det inte alls går åt lika mycket vatten och kemikalier som vid bomullsproduktion eller framställning av syntetfibrer. Det skapas också svampprotein som en biprodukt och den skulle kunna användas till mat för människor eller djur.
Projektledare är Akram Zamani, docent i resursåtervinning. Hon hoppas att det fyraåriga forskningsprojektet ska leda till att dom lyckas ta fram textilier och sjukvårdsmaterial som förband och kirurgtråd gjord av svamp.
Lyssna på programmet på Vetenskapsradion forskarliv (20 min):
https://sverigesradio.se/avsnitt/1532966
Se kort informationsfilm och läs mer om detta från Högskolan i Borås:
Hållbara svamptextiler ett nytt tillvägagångssätt för återanvändning av matavfall
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
|||||
6 | 7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|