Direktlänk till inlägg 14 juli 2020

Hemresan genom Uknadalen

Av Amisa - 14 juli 2020 22:15

Vår vecka i Misterhults skärgård led mot sitt slut och det var dags att styra kosan hemåt. Som alltid efter lägerveckan så var det strålande väder, soligt och riktigt varmt, men efter ett sista dopp i Östersjöns svala vatten var det dags att packa in sig i bilen och sätta fart norrut. När jag inte har bråttom föredrar jag att åka senvägar hellre än genvägar och därför tänkte jag köra E22:an förbi Västervik och Gamleby och därefter ta av mot Falerum och den vackra Uknadalen, men först behövde vi svänga in i Västervik för att tanka bilen och oss själva. Efter lite kinamat tog vi också en sista promenad i Västerviks centrum.



S:t Petri kyrka.

 


Fattighuset från 1700-talet.

 



S:ta Gertruds kyrka.

 



Det här är Aspagården som är från 1600-talet och den är en av Västerviks äldsta bevarade gårdar.

 



Nu för tiden ligger här en keramikverkstad.

   



Andra gamla fina hus i Västervik.



Sedan svängde vi upp igenom Uknadalen där vi passerade Eds Bruks kyrka......

 


....och ruinen efter gamla Eds Bruks kyrka.

 



Edsbruk består av många byggnader i bruksmiljö som ligger väldigt vackert med en liten å som slingrar sig genom samhället.

 



Längs vår väg passerade vi otaliga sjöar som låg som på ett pärlband.

 



Efter Falerum svängde vi norrut mot Östra Ryd och för ett tag fick vi köra på små grusvägar, innan vi återigen kom in på lite större vägar. Vi passerade den vackra byn Gärdserum där jag aldrig varit tidigare. Byn ligger i ett vackert läge på en kulle straxt ovanför en liten sjö. Här finns många fina gamla hus.


 



Gärdserums kyrka är byggd i nygotisk stil och är ovanlig för att vara en landsortskyrka. Att det smyckats så här fint beror på att trakten varit rik på koppar och en del av dessa pengar gick till att bygga om kyrkan som tidigare var en enkel stavkyrka.

 



Vi upptäckte att vi tyvärr var här på fel dag, för på vardagar bjuder svenska kyrkan på fika här på en vacker plats med utsikt över sjön. Östgötaleden, som är en vandringsled, visar sig gå förbi byn och här skulle jag gärna vilja vandra!

 



En gammal ladugård.

 



I huset rakt fram finns möjligheter för turister att sova över, vilket är väldigt bra om man vandrar här.

 



Jag gillar glasverandan på det här huset och kan tänka mig hur mysigt det skulle vara att sitta och fika där en solig vårdag!

 



Helt plötsligt dök det upp två hjortar precis brevid vägen, men innan jag hunnit stanna bilen och få fram kameran så satte dom fart upp mot skogen men jag lyckades i alla fall få en bild av dom på lite avstånd.

 



Vägen går upp på höga kullar och så ner igen mot sjön.

 



Dom undersköna vyerna avlöser varandra.

 



Och däremellan ligger små fina gårdar mitt ute i skogen.

 



Jag kände för ytterligare ett bad innan vi puttrade på den sista biten hem, så i närheten av Östra Ryd stannade vi till vid en badplats. Min syster parkerade sig under en jättestor ek medan hon väntade på mig.

   



Vid badplatsen fick vi lite sällskap med en pappa och hans tre barn som var där och fiskade och lekte. Den minsta flickan i familjen tyckte att hon skulle "hjälpa" mig med badet, så med sin hink hämtade hon vatten vid den grunda delen och så hällde hon i det vid den djupa delen där jag simmade.

-"Nu får du lite mer vatten att simma i!", sa hon.

Hon var så rar och gullig i sättet, vilken trevlig liten tjej!

 


 
 
wiolettan

wiolettan

15 juli 2020 10:57

Så roligt att se alla dessa fina bilder som du har tagit av hus, kyrkor och den härliga naturen.
Jag brukar också ta foton av kyrkor, så jag har en hel del.
S:t Petri kyrka så pampig och vacker. Eds Bruks kyrka, också så fin.
Du fick ju fin bild av hjortarna. De brukar bli så rädda och fort springa undan in i skogen.
Rolig kommentar av tjejen, men hon var ju mycket hjälpsam, måste jag säga.
Trevlig onsdag.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
wiper

wiper

15 juli 2020 14:41

Vad härligt att du varit på lägervecka och så många fina bilder du tagit. Det är verkligen vackert i Västervik. Vilken gullig och hjälpsam tjej ;) och så fint det verkar vara där.

Vad kul att din syster var med och bilden där hon står vid eken så häftig för man ser ju verkligen hur stor eken är när din syster står bredvid

Det var verkligen undersköna vyer du bjöd på

Ha en skön onsdag också
Hälsning Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Kicki

Kicki

15 juli 2020 14:44

Vilka fina bilder på vacker stad!

http://www.travarenskennel.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards