Direktlänk till inlägg 19 juli 2020

Fortfarande mest satsningar på fossila bränslen

Av Amisa - 19 juli 2020 22:43

I G20-länderna har tillverkare av fossila bränslen och branscher med höga utsläpp hittills fått 70% mer stödpengar under Coronan än vad som gått till förnybar energi enligt en internationell studie. Det är framför allt i USA och Kanada som det satsats mycket pengar på fossila bränslen, medan länder som Kina, Tyskland, Japan och Storbritannien istället har satsat mycket pengar på investeringar i grön energi. I Indien har man spenderat pengar på båda delarna.


Återigen satsas alltså stora pengar i långsiktiga infrastrukturprojekt som gör att vi för lång tid framåt bygger fast oss i teknik och infrastruktur för fossila bränslen istället för att ställa om till en hållbar energi, som vi behöver göra.



 



Se mer om detta på Svt:
Ny studie-Corona gynnar branscher med höga utsläpp och fossila bränslen


 
 
Ingen bild

Jonas

19 juli 2020 23:33

Är du miljö patist

Amisa

20 juli 2020 02:11

Jag tillhör inget parti men känner stor oro för det skick vår planet befinner sig i idag! Vad är det vi lämnar över till våra barn och barnbarn? Är det rätt av oss att förstöra denna planet och så lämna över alla problem till dom att lösa?

Om du har barn eller tänker skaffa barn, kanske den frågan är viktig också för dig?

Corona-pandemin kommer vi kanske tvingas leva med i ca två år, sedan kommer den klinga av av sig själv, men effekterna av den globala uppvärmningen som vi skapar kan komma att påverka oss under oerhört lång tid framåt, kanske i 100 år och då kommer vi att ha ingen eller möjligen en liten möjlighet att påverka det som sker?

Den globala uppvärmningen skapar stora bränder, extrem torka, extrema översvämningar, problem att dricksvatten blir en bristvara och problem att producera mat. Vi kommer att få mängder av klimatflyktingar, särskilt från utvecklingsländer som blir obeboeliga.

Vår storskaliga matproduktion orsakar också massor av sjukdomar: svininfluensan, fågelinfluensan, SARS och nu Coronan kommer alla från vår livsmedelsproduktion, som är allt annat än hälsosam.

Hur tänker du om det här? Är det något du funderar över ibland?

 
Ingen bild

Jonas

20 juli 2020 17:04

Handen inte folk rest till Kina och Italien handen inte Corona kommit vi svenskar reser ju ditt det började i Kina vi skulle stängt gränsen som Danmark och Norge och Tyskland gjorde

Amisa

20 juli 2020 17:34

Idag lever vi i en global värld och det är svårt att stänga gränser någon längre tid för det får stora konsekvenser både ekonomiska och sociala.

Även Spanska sjukan, som var en pandemi som slog till ca år 1918 spred sig över hela världen, det tog bara lite längre tid eftersom folk inte reste så mycket då som nu. Vi får se vad som händer i höst efter den här sommaren då dom flesta länder återigen öppnat sina gränser och tar emot turister från andra länder. Kanske ökar smittspridningen igen? Det kommer nog ta flera år innan pandemi klingar av och vi kan analysera vilka strategier som fungerat bäst. Resultaten behöver vi sedan använda oss av nästa gång en pandemi slår till, så att vi då använder oss av den klokaste strategin redan från början.

 
Ingen bild

Jonas

20 juli 2020 17:05

Hur ska vi på landsbygden gör om det inte finns deseile

Amisa

20 juli 2020 20:29

Jag uppfattar inte riktigt din fråga, men om man bor på landsbygden där det inte finns tillräckligt bra buss- eller tågförbindelser, måste man givetvis kunna åka bil. Det kan möjliggöras med bättre skatteavdrag för resor för dom som bor på landet.

Om det är möjligt kan man kanske samåka med någon granne, men jag förstår att det kan vara svårt om man t ex har olika arbetstider eller måste hämta/lämna barn på dagis.

Men majoriteten av människor bor i en stad där det finns utmärkta buss/tågförbindelser både inom stan och till närbelägna orter, men ändå väljer många att av bekvämlighet att åka bil. Stora köpcentrum utanför stadskärnan uppmuntrar också till mycket bilresor och det skulle kunna förbättras med bättre stadsplanering, bussfiler och kollektivtrafik. Små affärer i innerstaden har idag svårt att klara av konkurrensen från dom stora köpcentrumen och i en del städer syns idag många tomma affärslokaler i stadskärnan.

Det är bra att vi har den här diskussionen!

 
Ingen bild

Jonas

20 juli 2020 23:41

Ser du aldrig nyhetena på tv det håller på ju att testas 4 olika vacin mot Corona jag tror vi har vancin i höst eller vinter och om landsbygden vi kan Sam åka men vi bönder måste ha traktorer

Amisa

21 juli 2020 00:34

Jo jag ser på nyheter varje dag. Det är inte säkert att dom första vaccinera som kommer är tillräckligt bra, men även jag hoppas ju så klart att dom ska vara tillräckligt bra så att Corona-smittan ska hejdas.

Jag visste inte att du är bonde, men nu vet jag.
:)

Jag förstår att du behöver bränsle till traktorn, men i framtiden kanske det finns något miljövänligare bränsle än diesel? Nu pratas det mycket om vätgas, men om det blir möjligt att använda det så kommer det nog ändå att ta tid innan det finns i traktorer. Bussar går ofta på HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) som är fossilfritt, det borde inte vara omöjligt att få fram också för traktorer? Men dieseln kommer inte att försvinna innan andra alternativa bränslen tagits fram.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards