Direktlänk till inlägg 5 augusti 2020

Vart tog barnperspektivet vägen?

Av Amisa - 5 augusti 2020 13:34

Ja det är något jag frågat mig vad det gäller fallet med Esmeralda, den lilla flickan som dödades av sina föräldrar i vintras. Om du inte känner till bakgrunden, så finns den nedan.



 



Hur kunde kammarrätten tilldela föräldrarna vårdnaden? Hur kan det ligga i ett barns intresse att flytta till några personer som hon aldrig levt tillsammans med, förutom i några dagar i början av sitt liv? Personer som dessutom till och från har missbruksproblem, psykiska problem, som är utåtagerande och har problem med sin självbehärskning. Hur skrämmande måste det inte vara för en treåring att flytta från familjen hon alltid levt tillsammans med och där hon hade fosterföräldrar och plastsyskon som älskade henne till några personer hon knappt kände, som var dysfunktionella och som inte reagerade på ett normalt sätt när ett barn uttrycker sina känslor och behov?


Vad hände med barnperspektivet och barnkonventionen som Sverige skrivit under? Ska den inte vara överordnad i alla beslut som tas gällande barn? Jag inbillade mig i min enfald att man också funderar på vad som kan vara bäst för barnet. Här handlade det ju bara om föräldrarnas rätt till barnet, inte barnets rätt att få ha ett så bra liv som möjligt.



En forskare har nu granskat fallet och kommit fram till att kammarrätten gjort rätt enligt vad som står i lagen och om vi inte vill att detta ska hända fler barn så måste lagen ändras. Han anser att man behöver se över reglerna för vad som ska krävas av föräldrarna för att dom ska kunna återfå vårdnaden över sina omhändertagna barn.




Se Svt-inslaget med forskaren:

Forskaren – Tydligt att systemet har sprickor





Bakgrunden:

Esmeralda fick komma till en fosterfamilj redan när hon var bara några dagar gammal, för hennes föräldrar var missbrukare och led också av psykiska besvär. När Esmeralda var två år ville föräldrarna ha tillbaka vårdnaden av flickan, men det var något som socialnämnden i kommunen emotsatte sig. Fallet togs upp i domstolen och först fick föräldrarna avslag på sin begäran, men fallet överklagades och i Kammarrätten beslöts sedan att Esmeralda skulle flytta till sina biologiska föräldrar eftersom dom ansågs ha ordnat upp sina liv. Flytten innebar också en flytt till en ny stad och byte av förskola, också det en stor förändring i ett litet barns liv.


Esmeralda bodde med sina föräldrar under ett knappt år innan hon avled. Under den tiden hände det att dom uteblev från BVC-besök och besök hos den psykiatriska öppenvården och att dom inte dök upp på möten med socialnämnden. Här kan man ju undra varför inte socialnämnden agerade mer på det?


I julas fick socialnämnden in en orosanmälan, men efter att ha besökt familjen ansåg dom att allt var bra med flickan. En månad senare dog hon av svåra fysiska skador och av narkotikaklassade tabletter som föräldrarna stoppat i henne.

 
 
wiper

wiper

5 augusti 2020 16:05

Jag känner till bakgrunden och tycker det är fruktansvärt det som skett. Håller med dig i allt du skriver om fallet för det är helt vansinnigt att dom flyttade flickan som hade det så bra. Det verkar inte finnas nåt barnperspektiv så flickan har fått dö i onödan. Dom har tagit hennes liv anser jag. Ja du man undrar verkligen varför inte socialnämnden reagerade när dom inte kom till möten.

Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

5 augusti 2020 16:42

Ja det känns så orättvist, hon kunde sannolikt ha haft ett väldigt bra liv? Och vilket hemskt slut på hennes korta liv!

Jag hoppas verkligen att man nu ändrar lagen och skriver in att barnperspektivet ska vara överordnat föräldrarnas rättigheter. Dessutom kan man undra när gränsen passerats och föräldrarna inte längre förtjänar att vara föräldrar.

Ofta kan det nog också vara svårt att veta vad som är bäst för ett litet barn. Om barnet t ex hade levt med sina föräldrar och känt samhörighet med dom, så skulle det vara betydligt svårare att se vad som är barnets bästa, komma hem eller fortsätta att bo med någon annan.

Just i det här fallet verkar det väl solklart att hon borde ha fått stanna med sin fosterfamilj!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards