Direktlänk till inlägg 15 augusti 2020

Naturkartan

Av Amisa - 15 augusti 2020 14:39

När jag har varit ute i naturen och upptäckt nya platser att vara på för paddling eller vandring, så har jag fått upp ögonen för hemsidan naturkartan.se.


Där kan kommuner lägga upp information till allmänheten om till exempel naturreservat, vandringsleder, kommunala badplatser, vindskydd och paddlingsleder. Tack vare den här sidan har jag i sommar hittat flera nya badsjöar som jag tidigare inte visste om.


Alla kommuner har tyvärr inte lagt upp information här och för dom som har gjort det så varierar det lite vilken information som lagts in. Paddlingsleder visas t ex i vissa kommuner, men inte i andra. Den informationen skulle jag gärna vilja se hos fler kommuner, för det är bra att få information om lämpliga sjöar, var man kan lägga i/ta upp kanoten och var man kan parkera bilen medan man är borta.


Men även om den kommun man är intresserad av inte lagt upp information här så kan man fortfarande se kartan över kommunen.




På kartan kan man se vad som erbjuds i området (om kommunen lagt in den infon). Här är ett naturreservat där symbolerna visar att det finns vandringsleder, vindskydd och en bastu.

 




Klickar man på symbolerna får man fram mer detaljer om hur man tar sig dit, parkeringsmöjligheter, längd på vandringsleder, bilder osv. Man kan givetvis förstora eller förminska kartan eller skriva ut den. Naturkartan finns också som en app man kan ha med sig i mobilen då man är ute i skogen.

 



En funktion jag gillar är linjalen längst upp till höger. Med den funktionen kan jag lätt mäta längden eller bredden på en sjö eller längden på en slinga jag tänkt mig att vandra. Den mäter inte bara fågelvägen utan man kan klicka där det svänger och så få upp den totala distansen från start till mål.

 



Kartan är också så detaljerad att jag kan se vilka vägar som är allmänna och vilka som har en vägbom, var det är sankmark, höjdkurvor osv. Det är en hjälp vid planeringen av en tur för att få en känsla för hur platsen ser ut även om jag aldrig varit där tidigare. Jag ser också saker som kan hjälpa mig att orientera mig när jag är på plats t ex bostadshus, stigar, åar, bäckar och ledningsgator.

 


 

Det här är en sida som man kan ha jättemycket nytta av om man gillar uteliv och jag rekommenderar den verkligen till alla skogsmullar!




Här en länk till Naturkartan:
https://naturkartan.se/en


Den finns också som en app som man kan ha i sin smartphone.


#naturkartan


 
 
wiper

wiper

15 augusti 2020 15:38

Det låter ju som en jättebra karta. Bra när dom är så detaljerade

Ha en fin dag

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

15 augusti 2020 16:01

Och jättebra att man kan leta upp just det område man är intresserad av.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards