Senaste inläggen

Av Amisa - Tisdag 7 juli 00:39

Idag har vi hållt till här på Skeppsgården hela dagen. Det har blivit lite bad, tipspromenad, kubbspel och så har vi hittat både körsbär och blåbär. Alltså som en riktig sommar ska vara!

 

ANNONS
Av Amisa - Tisdag 7 juli 00:23

Igår var vi ute på utflykt och åkte runt lite i trakten runt Västervik. Vi körde en liten gammal väg där det låg många gamla fina hus och små skogssjöar. Sedan var vi på taizemässa i Törefalls kyrka. En taizemässa är en mässa med korta enkla sånger, tända ljus, kontemplation och inte så mycket prat utan mest känsla.

Efter det åkte vi in till Västervik där vi käkade och såg oss omkring lite i staden. Pippi provade sina vingar, och JA hon kan flyga!

[Bild]

Sedan blev det en liten nattlig meditation i månskenet på bryggan.

[Bild]

ANNONS
Av Amisa - Fredag 3 juli 13:21

Den nya typen av icke-resor är fejkresan. Ja det har i alla fall erbjudits människor i Taiwan och intresset var jättestort. 7 000 personer var intresserade, men i slutänden var det bara 60 lyckliga personer som fick delta.


Vad gör man då på en fejkresan? Jo man får vara med om incheckning, säkerhetskontroll och ombordstigning. Samtidigt visas dom senaste förbättringarna och skyddsåtgärderna man gjort under coronapandemin upp. Under pandemin har inrikesresandet i Taiwan exploderat och extra inrikesflyg har satts in till deras egna semesteröar.


Jag undrar vad klimax var på resan? Äta lite ljummen mat ur en plastförpackning samtidigt som man trängs med sina medresenärer?   Se inslaget på Svt:
Checka in till ingenstans - Nu erbjuder Taiwan fejkresor för den resesugna


Av Amisa - Fredag 3 juli 13:18

I mars eller april så spekulerade jag om att Corona-pandemin kanske skulle öka barnafödandet i Sverige och nu finns tecken på att det nog blir så.


I Jönköping ser man nu en stor ökning av graviditeter som en följd av Coronapandemin. I juni var det 100 fler graviditeter i år jämfört med förra året. Par tillbringar mera tid tillsammans nu än tidigare då många andra aktiviteter hägrade och kanske dom söker emotionellt stöd hos varandra oftare nu. 
Se inslaget på Svt:
Fler bebisar tillverkas i Coronatid


Av Amisa - Torsdag 2 juli 20:22

Om du kommer att åka förbi Linköping i sommar kommer du kanske att se den stora solcellsparken som nu byggs bredvid E4:an. Den ska bidra till den nödvändiga omställningen till en mer hållbar energiproduktion.


När den invigs i höst kommer den att producera 12 MW som räcker till hushållselen för 2300 villor. Den är lika stor som 22 fotbollsplaner och en sådan anläggning är även under uppförande i Strängnäs och den ska ge hela 20 MW. Många bäckar små……

Av Amisa - Torsdag 2 juli 18:47

Hur förvirrande är inte norra Sverige? Västerbotten, Österbotten och Norrbotten var i h…ligger dom. Västerbotten borde ju ligga någonstans i västra Sverige och Österbotten i östra? Framför allt har jag noll koll på var Österbotten ligger…….?


Jag googlar och hittar förklaringen till min förvirring på Wikipedia. Landskapen fick sina namn när Sveriges rike även bestod av delar av Finland och av Norge. Så nu förstår jag äntligen varför jag aldrig har lyckats lista ut vart Österbotten ligger för det ligger nämligen i Finland och inte i Sverige. Västerbotten ligger i öster vilket också är betydligt lättare att förstå nu. Norrbotten ligger längst upp utmed Bottniska viken och Lappland längst upp i väster, i inlandet. Okej, nu förstår jag och allt är klart som korvspad! Eller?


Jag börjar undra över platser jag besökt i norr, vilka landskap var jag i då? Ja det var många decennier sen, jag får väl skylla på det! Den mest nordliga resa jag gjort i Sverige var då jag i mitten på 70-talet åkte Silvervägen från Skellefteå nordväst upp till Bodö i Norge (Bodö ligger straxt söder om Lofoten).


Skellefteå ligger i Västerbotten visar det sig och därmed har jag aldrig varit i landskapet Norrbotten. Sedan googlar jag Arjeplog som är den nordligaste av kommunerna jag någonsin besökt i Sverige och nu blir det genast mer komplicerat. Arjeplog ligger i landskapet Lappland som förväntat, men i Norrbottens län! Nya myror i huvudet – jag som just hade fattat att Norrbotten ligger vid kusten och inte i Norrlands inland.

Sveriges 25 landskap. Här kan man också se indelningen mellan Götaland (blå), Svealand (gul), och Norrland (brun). Och enligt denna karta ligger Gästrikland i Norrland. Det var det jävligaste, det hade jag ingen aning om!!! Heller.....

  

 
Och här är Sveriges 21 län.

 Även här i södra Sverige så är ofta landskap och län olika geografiska områden, men när det är så har dom helt olika namn. Själv bor jag i okrångliga Östergötland där länet och landskapet är samma geografiska område, men söderut har vi landskapet Småland som innehåller länen Kalmar län, Kronobergs län och Jönköpings län – alltså helt olika namn. Men i Norrland kan alltså län och landskap ha samma namn, men omfatta delvis olika geografiska områden.


Jag undrar hur folk identifierar sig geografiskt? Känner sig en person i Arjeplog som en lapplänning eller som en norrbottning? Och någon som bor i Härnösand, tycker han att han är ångermanlänning eller västernorrlänning?


För länge sedan på det glada 80-talet bodde jag en kort period i Gästrikland som jag inbillade mig låg i norra Svealand, men noop det ligger faktiskt i Norrland enligt kartorna jag hittade. Faktum är att jag då också för första gången åt surströmming, så det kanske stämmer då att jag var i Norrland? Eller också beror det mest på att jag då umgicks med en norrländsk vän?Vilken tur att jag nu bor i okrångliga Östergötland och vet att jag utan tvivel är östgöte!

Av Amisa - Torsdag 2 juli 00:24

Lite bilder från den gångna kvällen:


 


Fåglarna utmanar varandra i en kvällsserenad.


   


På en tomt där ett husbygge pågår prunkar jordhögarna med röda, stolta vallmoblommor.

 


Och snart är det dags för fullmåne igen, nu i Stenbockens tecken. Det har jag tydligt känt av dom senaste två dagarna - blir överkänslig, grubblande och kan inte sova förrän bortåt fem- sextiden på morgonen och så har det varit ända sen jag var barn. Sån tur är så brukar grubblandet också leda till en del insikter och så är det även den här gången.

Det här klippet är nästan som slowteveprogrammet med älgar - man får ha lite tålamod.

  


 


Presentation

Omröstning

Vill du att andra ska läsa din blogg?
 Nej!
 Ja, mina närmsta vänner/familj!
 Ja, men bara dom som delar mina åsikter!
 Ja, alla är välkomna!
 Kanske?

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min inre vägvisare med Blogkeen
Följ Min inre vägvisare med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se