Senaste inläggen

Av Amisa - Måndag 27 juli 22:11

Idag var det sommarprat med Rojda Sekersöz som är regissör och som bland annat regisserade filmen ”En komikers uppväxt” av Jonas Gardell. Hon har gått helt under min radar förut, men hennes berättelse är så intressant och hon säger så kloka saker att jag tänker att hon nog sannolikt är en person som också gör bra filmer. Det tänker jag kolla upp och hoppas att snart kunna se någon av filmerna hon gjort!Rojda Sekersöz – En helskärpt kvinna

 En av dom kloka sakerna hon sa var ”Om jag börjar identifiera mig med mina framgångar så måste jag också identifiera mig med mina misslyckanden”. Hon funderar också på hur hon ska förvalta historien om sin släkt, sin klassbakgrund och om dom människor och miljöer hon träffat på under sitt trettioåriga liv.Lyssna på hennes sommarprat:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1518797?programid=2071

   När jag googlar henne hittar jag också en del videor där hon framför spoken words, här är tre av dom. Hon verkar hela tiden ha viktiga historier att förmedla:


Rojda Sekersöz, Dramaten & Spoken word, ”Mamma”; (https://youtu.be/fpQWjsuUV1w):
Rojda Sekersöz, Dramaten & Spoken word, ”Dilo”; (https://youtu.be/JwvQqNT31Dw):
Rojda Sekersöz, Spoken word, ”Bönor”; (https://youtu.be/MgPuK8hwDW0):ANNONS
Av Amisa - Måndag 27 juli 20:12

I lördags kväll kom jag hem från besöket hos dottern och jag tänkte då att jag skulle blogga, men andra saker kom i vägen. Dom senaste 4 ½ åren har jag tränat språk i en språk-app, Duolingo. Där får man också utmaningar. Jag är inte så mycket för att tävla men känner att dom här utmaningarna samtidigt motiverar mig till att fortsätta träna. Efter så många år med appen återstod endast två utmaningar, varav en var att klara av att vinna högsta ligan. Jag har legat i högsta ligan rätt länge, men tänkt att det är korkat att lägga mycket tid på det (som man måste för att vinna den) nu när det är sommar och andra aktiviteter lockar mer. Min plan hade alltså varit att bara hålla mig kvar i högsta ligan och sedan, när höstmörkret och regnet lägrar sig över oss, ta itu med att försöka klara den utmaningen.


Men i lördags när jag kom hem fick jag en notifikation från appen att nu var det sista chansen för mig att få vara med och tävla om att vinna ligan. Endast 30 timmar återstod av tävlingstiden och jag hade endast några hundra poäng och den som ledde ligan hade ca 3500 poäng. Det är inte en ointaglig ledning att ta igen på 30 timmar och jag bestämde mig för att göra ett riktigt försök och satte genast igång med det. Sedan satt jag halva natten och körde och lade mig som nummer ett på listan, men med endast ett litet försprång. Jag tänkte att jag borde köra vidare, för jag visste att dom som ligger efter kommer att försöka försvara sina tidigare placeringar, men efter att ha kört bil i 35 mil och blivit väckt av dotterns katt klockan fyra föregående natt så behövde jag verkligen sova lite. Efter några timmars sömn vaknade jag och lade ca 500 poäng till mellan mig och tvåan, sedan sov jag ett par timmar till. Nästa gång jag vaknade såg jag att dom andra nu upptäckt att dom blivit nedpetade på listan och nu hade börjat försöka komma ifatt mig. Då bestämde jag mig för att sitta så mycket som det behövdes under den resterande tiden (till klockan 2:30 nästa morgon). Ja som ni märker är jag en rätt envis människa när jag väl bestämmer mig!

  


Efter några timmar hade jag utökat avståndet till 2:an till ca 1 300 poäng och då gav dom upp och slutade försöka komma ifatt. Under resten av dagen hade jag bara lite koll på ligan då och då för att se om någon skulle försöka göra ett sista ryck, men det inträffade aldrig så till slut lyckades jag i alla fall att klara den här utmaningen! Nu återstår bara en utmaning och det är att träna dagligen i 365 dagar utan att missa någon dag. Jag har gjort det i 263 dagar så nu återstår 102 dagar för att klara av det, så förhoppningsvis kan det bli färdigt i slutet av oktober. Tur att jag är en tålmodig människa!
Kanske dags att byta kostym på Duo?

Till en vinnarkostym?

 

På eftermiddagen kollade jag på sista avsnittet av ”Enkel resa till Korfu”. Andra världskriget gör sig påmint i Sydeuropa och utlänningar riskerar att ses som spioner och få plikta med sina liv. Därför bestämmer sig familjen Durrell för att dom måste lämna Korfu och återvända till tryggheten i England. Det var så sorgligt och jag som är en känslosam person grät krokodiltårar när mamma Louisa och deras grekiske vän Spiro äntligen talade öppet om sina känslor för varandra och om huruvida dom nu skulle mista varandra igen, nu när dom äntligen sagt sanningen? Men Spiro sa att Louisa för alltid kommer att finnas med honom i hans hjärta och att han inte skulle varit densamme om dom aldrig träffats. Deras möte hade satt sina spår i båda deras hjärtan…..
 Jag kan absolut relatera till den känslan, att det kan finnas mycket kärlek mellan två människor, men att en relation ändå kan vara omöjlig av olika anledningar. Det gör ont och är svårt, för även om hjärnan förstår det så är hjärtat motstridigt som en envis mulåsna och det tar lång tid att lämna det bakom sig, även om man bestämt sig för att gå vidare!Varför säger man förresten krokodiltårar? Kan krokodiler verkligen gråta och är deras tårar större än tårarna från andra varelser?

ANNONS
Av Amisa - Torsdag 23 juli 23:43

Vid hemkomsten till dottern var vi efterlängtade eller rättare sagt var det ett ömsesidigt längtande. Katten längtade efter sällskap för hon hade varit ensammen under dagen och dottern hade längtat hem till katten.

Hon var först rädd för mig och gömde sig under en soffa, men sen kom hon på att jag inte var så farlig som jag såg ut.

Då ville hon gosa och kela.

Sedan var det dags för lite bus, eller rättare sagt mycket!

Den här katten tycks tro att hon kanske är en hund, för när man slänger något så springer hon ofta och hämtar det och kommer sedan tillbaka med det och vill att man ska kasta det igen. Jag hoppas kunna fånga det på film medan jag är här för det ser lite roligt ut.

Av Amisa - Torsdag 23 juli 23:26

Idag var det dags för dottern att styra kosan hemåt igen efter sin vistelse i Norrköping. Jag hade tänkt att skjutsa henne hem, för hon hade en del grejor hos mig och dom är inte så lätt att få med sig hem på bussen.


Jag tycker det är urtråkigt att åka på stora motorvägar och bara se milsvida åkrar eller tallskog mil efter mil så därför väljer jag gärna mindre vägar även om det innebär lite längre resväg och resväg.Först skulle vi ner mot Jönköping, men istället för den tråkiga E4:an åkte vi mot Tranås och sedan en mindre väg mot Gränna. Där var jättefint! Många sjöar, röda små Emil-gårdar, ängar, beteshagar, kullar och dalar. Vid en badplats vid sjön Moen tyckte vi att det var dags för en fikapaus.
På andra sidan av sjön såg vi en husruin. Min dotter googlade och hittade att det var ett gammalt jaktslott. Jag skämtade och sa att det måste vara någon mäktig person som ägt det, kanske Per Brahe eftersom vi var rätt nära Gränna. Efter ytterligare lite googlade fick vi reda på att det faktiskt var Per Brahe den yngre som ägt det och att det heter Brahälla.
Efter att ha passerat ett väldigt mulet Jönköping så åkte vi ner till Taberg för att åka vidare på lite småvägar bort västerut. Där passerade vi det här berget där det ligger en gammal gruva där man fram till 2:a världskriget bröt en del ovanliga metaller. Vi var på besök i den gruvan förra sommaren och det var första gången jag någonsin varit i en gruva.
Högst uppepå berget ligger det en toppstuga.
Lite söder om Ulricehamn blev vårt sista stopp när vi stannade och åt lunch vid sjön i Vegby. Dottern skämtade om att det skulle passa bra för henne att bo där då hon är vegan.
Gott med lite fika!

Av Amisa - Onsdag 22 juli 13:07

Här kommer ytterligare en animation med Alfred Shadow om hur känslor finns där för att hjälpa oss, men också ställer till bekymmer då vi tolkar dom på fel sätt. Alfred Shadow, “A short story about emotions education psychology health animation”; (https://youtu.be/WTfyZ8sW-EI):

Av Amisa - Tisdag 21 juli 22:03

 

Av Amisa - Tisdag 21 juli 14:40

Nu visas en dokumentär på Svt om hur stress påverkar vår hälsa. Stress tros bland annat vara inblandat i tillkomsten av hjärtproblem, cancer, diabetes och demens. Priset vi betalar med vår hälsa kan vara högt, då vi inte tar kroppens signaler på allvar!


Jag tänker att många är väldigt oroade över risken att bli drabbade av Corona, men hur många tar ansvar för att undvika saker som vi vet är skadliga för hälsan och som vi kan påverka själva? Som till exempel att undvika stress och onyttig mat som godis, läsk och snabbmat. Många stressar inte bara på jobbet utan väljer också att ha kalendern ständigt fullbokad under sin fritid, eftersom man inte förstår sig på kroppens och hjärnans behov av återhämtning och det anses fint att ha mycket att stå i. Dessutom lär man också sina små barn att det är så livet bör levas.


Jag undrar hur det ska gå i framtiden när vi redan vet att den psykiska ohälsan är allra störst bland unga människor, men ändå kör på som tidigare?
 Se programmet på SvtPlay:
Sanningen om stress


Av Amisa - Tisdag 21 juli 13:45

Inte så konstigt att vi såg hjortar när vi förra veckan bilade genom Åtvidabergs kommun, nu berättar LRF i Östergötland om att antalet hjortar ökat dramatiskt mycket i länet och allra mest i trakterna runt Åtvidaberg.


Bönderna har problem med att hjortarna ställer till skador på deras fält, medan Svenska Jägarförbundet istället tycker att man ska se hjortarna som en resurs då man borde kunna skjuta av en hel del djur och sälja som viltkött.

 Se mer om detta på Svt:
Intressekonflikt mellan odlande bönder och de som vill ha vilt

Presentation

Omröstning

Vill du att andra ska läsa din blogg?
 Nej!
 Ja, mina närmsta vänner/familj!
 Ja, men bara dom som delar mina åsikter!
 Ja, alla är välkomna!
 Kanske?

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min inre vägvisare med Blogkeen
Följ Min inre vägvisare med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se